В четвъртък вечерта Доналд Тръмп обяви оттеглянето на САЩ от

...
В четвъртък вечерта Доналд Тръмп обяви оттеглянето на САЩ от
Коментари Харесай

Руската гледна точка за Открито небе - САЩ не искат партньорство

В четвъртък вечерта Доналд Тръмп разгласи отдръпването на Съединени американски щати от контракта " Открито небе " (ДОН), като по този метод унищожи още един дирек на интернационалната сигурност - след Договора за очистване на ракетите с дребен и междинен обхват (ДРСМО). Това е следващият американски демарш, заплашващ стабилността на света, безапелационен е Андрей Коц в материал за съветската държавна осведомителна организация РИА Новости, съобщи БГНЕС.
Без шпионаж
Прозрачност на военните дейности, създаване на доверие, изясненост и сигурност - тези и други огромни слова прозвучаха на 24 март 1992 година в Хелзинки при подписването на " Открито небе ". Заедно с Договора за стандартните въоръжени сили в Европа (CFE) и Виенския документ от 1999 година, това съглашение имаше за цел да внесе изясненост в областта на стандартните оръжия в евроатлантическото пространство. Русия го ратифицира през май 2001 година
Оттогава специфични самолети на съветските Военновъздушни сили постоянно прелитат над военни уреди в Съединените щати и НАТО, а членовете на Северноатлантическия алианс получават достъп до съветското въздушно пространство. Без шпионаж - на борда на инспектиращите самолети постоянно са били офицери от " приемащата страна ".
Арсеналът на бордовите инспектори беше много непретенциозен спрямо оборудването на актуалните разследващи самолети.
Съдбоносен полет
Договорът, учреден на правилото " довери се, само че ревизира ", за първи път се срина през август 2017 година. Тогава избухна сериозен скандал в американските медии и обществените мрежи на фона на материали на CNN за полет на съветски боен аероплан над Капитолия, Пентагона, Белия дом и тайния държавен бункер " Маунт Уедъ " р покрай американската столица.
Руският бдителен ръб Ту-154М Лк-1 прекоси строго секретната зона на въздушното пространство в региона на Белия дом на надморска височина единствено към хиляда метра. Пентагонът трябваше търпеливо да изясни на разчувстваните американци, че става въпрос за плануван полет според Договора за намерено небе и не съставлява опасност за националната сигурност.
Но отгласът от това остана и се трансформира даже в политически. По това време мнозина в Съединени американски щати смятаха Доналд Тръмп за надали не разузнавач на Кремъл и възприемаха всяко съдействие с Москва като изменничество на държавните ползи. Американското вътрешно следствие обаче не съумя да потвърди връзките на президента с Русия и полемиките за нуждата да се отдръпват от интернационалните контракти отшумяха за известно време.
Формална причина
През 2019 година обаче, на фона на продължаващото утежняване на връзките с Русия, американските политици още веднъж започнаха да приказват, че " Открито небе " не е в народен интерес. Все по-често тази позиция беше изразявана и от президента.
Миналата есен The Wall Street Journal заяви, че Тръмп към този момент е подписал документа и разрушаването на съглашението е единствено въпрос на време. Основният мотив беше, че Дело за оперативно наблюдение дава на Москва прекомерно необятни благоприятни условия за събиране на информация за Съединените щати. В началото на април английският The Guardian, базирайки се на лични източници, съобщи: " Вашингтон ще стартира процеса на отдръпване напълно скоро ". И в края на месеца съветското външно министерство също изрази терзания по този въпрос.
" Експерти, които следят развиването на обстановката към съглашението, считат, че във Вашингтон към този момент е взето решение. Ние вършим сходни заключения въз основа на контактите ни с американците, като и с други членове на НАТО и с други страни по контракта ", сподели съветският министър на външните работи Сергей Лавров.
За срутва на контракта Съединени американски щати упрекнаха Русия. Те твърдяха, че Москва е употребила неразрешено съоръжение на инспектиращите самолети. Руската версия обаче е, че Пентагонът е бил извънредно неудовлетворен, че Москва може да получава информация за военната инфраструктура на Съединени американски щати и положението на американските въоръжени сили.
Последен контракт
Според военни специалисти, интервюирани от РИА Новости, отдръпването на Съединени американски щати от " Открито небе " няма да повлияе доста на съветската национална сигурност. Заместник-директорът на Института за политически и военни разбори Александър Храмчихин сподели, че Русия към този момент по този начин или другояче е в губеща позиция във връзка с страните от НАТО.
" Това съглашение е единствено официално равноправно, само че в действителност не е. Оказва се, че те (страните от НАТО) могат да летят единствено над нас, а ние нямаме задоволително квоти, с цел да летим над тях. Те са доста, а ние сме сами. От военна позиция няма да загубим нищо, защото всичко, което е нужно, е чудесно очевидно и със спътници ", изясни Храмчихин. „. "
Факт е, че за всяка страна по контракта са избрани дадени квоти. Съединените щати и групи в състава на Русия и Беларус имат 42 полета годишно. Англия, Канада, Италия, Германия, Украйна, Франция и Турция имат по 12. Интересното е, че цялата квота не може да бъде употребена за полет единствено над една страна.
В момента към този момент съществува единствено едно военно съглашение сред Съединени американски щати и Русия - Договорът за ограничения за по-нататъшно понижаване и ограничение на стратегическите бойни оръжия (СТАРТ III). Срокът му изтича на 5 февруари 2021 година. Много е допустимо по-късно и то да остане в историята.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР