В четвъртък сутринта служители на Столичната община върнаха на мястото

В четвъртък сутринта служители на Столичната община върнаха на мястото ...

Вандали надраскаха емблематичната чешма на "Кристал".


В четвъртък сутринта служители на Столичната община върнаха на мястото й емблематичната чешма в градинката "Кристал".

Само няколко часа по-късно обаче, вандали вече я бяха надраскали без да се притесняват, че районът е опасан с камери или че безчинстват посред бял ден пред очите на минаващите през градинката столичани. Още по тематаЗаравняват градинката "Кристал"? Спокойно – сменят почвата!19 окт 2018 18:3020Добрите стари... спорни плочки. Същите – и пред градинката "Кристал"8 окт 2018 12:30113Чешмичката срещу Военния клуб е изградена в периода 1925 – 1935 г., а неин автор е Васил Зидаров

Коритата на чешмата са направени от витошки гранит, а фигурата на момченцето, която беше открадната, е възстановена по снимки и модел, даден от семейството автора Зидаров.

Възстановяването ѝ бе поверено на "Марковстудио", което работи по реставрацията на паметниците на "Лъвов мост", "Цар освободител", "Шипка".

Над коритата има метален пръстен, украсен с декоративни изображения на риби, между които се намират и четирите патета, от чиито човки се пие вода.

Възстановяването на чешмата е част от цялостния ремонт "Кристал". Положена беше нова настилка, монтирано беше ново осветление.

През февруари на алеите бяха монтирани монтирани нови 43 пейки, както и кошчета. Скулптурата със сърничките също беше почистена и поставена на мястото й.

В градината беше изградена и нова поливна система, подменен беше и горният почвен слой с 5 см нов хумус.

Засадени бяха 11 иглолистни и 41 широколистни фиданки, над 700 храсти и 900 цветя, както и жив плет.
По публикацията работи: Камелия Цветанова

Източник: dnes.bg