В четвъртък сутринта ресорният вицепремиер и външен министър Екатерина Захариева

В четвъртък сутринта ресорният вицепремиер и външен министър Екатерина Захариева ...

Г-жо Захариева, това ли е вашата Европейска България?.


В четвъртък сутринта ресорният вицепремиер и външен министър Екатерина Захариева обяви във фейсбук, че няма промяна на позицията на Европейската комисия по отношение на наблюдението върху България. Тя обясни, че ЕК смята въпросът с мониторинга върху българското правосъдие за приключен, въпреки че мониторингът продължава, докато няма позиция на Съвета на ЕС. Министър Захариева не коментира критиките в европейския семестър за липсващите присъди за корупция по върховете на властта. Бившият правосъден министър Христо Иванов отговори на Захариева също с коментар във фейсбук.

"Г-жа (Екатерина) Захариева си е спомнила, че на нейната иначе гламурна външнополитическа визия има една доста непрегледна кръпка - тя отговаря и за съдебната реформа. И се е хвърлила да брани честта на кабинета. А заедно с него - на цялото смрадливо задкулисие, което последният обслужва.

Права е вицепремиерката, няма промяна в позицията на ЕК. А позицията на ЕК е, въпреки цялата политиканска безпринципност на Юнкер, че мониторингът няма да отпадне, докато това не бъде подкрепено от Съвета на ЕС. И понеже в Съвета на ЕС има държави, в които вътрешнополитическата цена да се нарече черното в България - бяло е твърде висока, там такова решение не минава.

Съответно, мониторингът си стои. Предаден от всички, осакатен, висящ в пълна безтегловност, но стои като историческо напомняне, че присъединяването към ЕС не стана, за да може едни да цоцат фондове, а други да се кипрят в Брюксел. Стана, за да се изпълни надеждата за правда и законност на поколения българи, които разбират това под името “европейски гражданин”.

И сега, щом г-жа Захариева така и така за кратко си е спомнила за малко некомфортния придатък към своето портфолио, се питам дали си дава сметка за цената, която плащаме за “великото постижение” мониторингът да бъде смачкан, без да бъдат направени реформите.

Източник: mediapool.bg