В четвъртък страните - членки на ОПЕК, ще се съберат

...
В четвъртък страните - членки на ОПЕК, ще се съберат
Коментари Харесай

ОПЕК дава смесени сигнали за по-големи съкращения на добивите на петрол

В четвъртък страните - членки на ОПЕК, ще се съберат в столицата на Австрия, след което в петък ще се причислят и членовете на по този начин наречения ОПЕК+, с цел да съгласуват признатите ограничения

Организацията на страните - производители на нефт (ОПЕК), и нейните съдружници изпратиха смесени сигнали за това дали обмислят по-голямо редуциране на производството, разпалвайки спекулациите на пазара на нефт преди решаващите договаряния във Виена тази седмица.

Ирак, който има най-лошите резултати измежду главните производители по осъществяването на настоящата договорка в групата, настоя за по-сериозни съкращения. Министърът на петрола Тамир Хадбан съобщи, че ОПЕК би трябвало да свие с още 400 хиляди барела производството дневно, като общото понижение доближи 1.6 млн. След идването си във Виена късно във вторник той сподели, че има вяра, че Саудитска Арабия, де факто водачът на групата, също поддържа този ход, оповестява Bloomberg.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики След изказването на Хадбан цената на петрола се повиши, като в сряда брентът набъбна с 1.73% до 61.87 $ за барел, а американският лек нефт – с 1.57% до 56.98 $.

В четвъртък страните - членки на ОПЕК, ще се съберат в столицата на Австрия, след което в петък ще се причислят и членовете на по този начин наречения ОПЕК+, с цел да съгласуват признатите ограничения. Политиката на намаляване на производството, която ОПЕК предприе през 2017 година, би трябвало да компенсира увеличаващия се експорт на Съединени американски щати, трансформирали се във водещ снабдител на международния петролен пазар.

Ролята на Съединени американски щати

Без спомагателни съкращения може да се получи свръхпредлагане и струпване на ресурси през първата половина на 2020 година съгласно последния разбор на ОПЕК. Очакванията са следващата година растежът в продукцията на Съединени американски щати да варира от 100 хиляди барела до 1 млн. барела дневно, макар че постоянно производството на петрол в Съединени американски щати се подценява.

Според Goldman Sachs, OPEC+ евентуално ще удължи ограничението на продукцията до юни (сегашната договорка е до март), само че три спомагателни месеца ще обезпечат дребна поддръжка за цената на петрола. Американската капиталова банка чака суровината да се търгува към 60 $ за барел през 2020 година заради нараствания в доставките и добива на Бразилия, Гвиана и Норвегия.

Целта на водача в ОПЕК - Саудитска Арабия, е да задържи цената на петрола не по-ниска от 60 $ за барел, с цел да може да капитализира от стартирането на акции на борсата на енергийния колос Saudi Aramco. Руският министър на енергетиката съобщи, че Москва към момента няма дефинитивна позицията, само че се чака и Русия дружно с останалите 9 страни отвън ОПЕК (Азербайджан, Бахрейн, Бруней, Казахстан, Малайзия, Мексико, Оман, Южен Судан и Судан), които ще участват на договарянията на ОПЕК+, да поддържат възможната договорка в петък.

Ще се съблюдава ли новата договорка

Ирак и Нигерия потвърдиха, че ще продължат да понижават износа си на нефт, откакто Саудитска Арабия моли към по прецизно съблюдаване на контрактуваните ограничавания. Данни на Международната организация по енергетика (IEA) и Reuters демонстрират, че Нигерия, Ирак, Габон и Конго от ОПЕК и Малайзия, Русия, Оман и Судан от ОПЕК+ не са съумели да доближат контрактуваните квоти, като Саудитска Арабия и Мексико са понижили износа си най-драстично. Иран, Либия и Венецуела, които също са членове на ОПЕК, не вземат участие в договорката, защото се чака техният експорт да понижава в бъдеще.

Страните от ОПЕК се чака да продължат по-стриктното осъществяване по договорката от страните отвън ОПЕК, водени от Русия, като съгласно специалистите влошените интернационалните търговски връзки ще попречат на страните да договорят дефинитивни ограничения, като по-вероятно е това да се случи през март идната година.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР