В четвъртък Следственият комитет повдигна обвинение на журналистката Алсу Курмашева

...
В четвъртък Следственият комитет повдигна обвинение на журналистката Алсу Курмашева
Коментари Харесай

Журналистката Алсу Курмашева беше обвинена в отказ да се регистрира като чуждестранен агент

В четвъртък Следственият комитет повдигна обвиняване на журналистката Алсу Курмашева за несъблюдение на задължението да се записва като така наречен " задграничен сътрудник ". Преди това тя за периода на следствието до началото на декември.

Курмашева е журналистка от татарско-башкирската работа на Радио Свободна Европа/Радио Свобода (RFE/RL) Идеал.Реалии.

Според следствието журналистката сама е трябвало да даде документи, с цел да бъде включена в регистъра на " задграничните сътрудници ".

Руското министерство на правораздаването не я е добавило в листата. Това е първото наказателно дело по този член в Русия , заведено против публицист. Курмашева не се признава за отговорна.

Тя е американска и съветска гражданка, която живее в Прага със брачна половинка си и двете си деца. Тя е в Русия от май, когато отива по незабавни фамилни каузи. Първоначално е арестувана при опит да излети от страната и санкционирана, тъй като не е записала американското си поданство пред съветските управляващи. На 18 октомври нови обвинявания против нея.

Задържането и карцерът ѝ бяха наказани от представители на американските управляващи, Европейския съюз и неправителствени организации. Говорителят на Държавния департамент на Съединени американски щати Матю Милър сподели, че за Вашингтон „ няма по-голям приоритет от сигурността на жителите на Съединени американски щати отвън страната “.

Изпълняващият длъжността президент на медийната корпорация RFE/RL Джефри Гедмин от решението на съда да арестува журналистката и прикани за незабавното ѝ освобождение.

Русия употребява законодателството си за така наречен „ задгранични сътрудници “ от 2012 година насам, с цел да санкционира критиците на властта в Кремъл. Все по-често Москва се базира на тези закони, с цел да противодейства на медии и неправителствени организации.

През март различен американски публицист - Еван Гершкович от „ Уолстрийт джърнъл “, по обвинявания в шпионаж.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР