В четвъртък шефът на Националния институт по метеорология и хидрология

...
В четвъртък шефът на Националния институт по метеорология и хидрология
Коментари Харесай

Уволненият шеф на НИМХ: Това е натиск. БАН: Не е злоба

В четвъртък шефът на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) бе отхвърлен от поста си. Това се случи единствено ден, откакто бе взето решение Институтът да излезе от структурата на Българската академия на науките (БАН).

Проф. Христо Брънзов схванал за отстраняването му от медиите и публично не е получил претекстове за решението. Той съобщи, че не е сюрпризиран, тъй като от месеци му е оказван напън, пред "Здравей, България " по NOVA.

В знак на съпричасност с Брънзов цялото управление подаде оставка.

"Това за мен е цялостен парадокс! Тук хората са умни, образовани и незавизими. Реагират доста непринудено и тъкмо. Не може да отстраниш един шеф преди да имаш различен. Дори да пристигна външен човек, той няма да се оправи, тъй като няма екип ", разяснява проф. Брънзов.

"Без управление няма по какъв начин да работим. Не съм сигурна дали тези, които са взели решението през вчерашния ден, осъзнават това ", сподели Анастасия Стойчева, синоптик в института.

По думите й поради това Национален институт по метеорология и хидрология няма да може да изготви и справката за метеорологичната конюнктура край Своге, когато рейс падна и починаха 17 души.

"На вчерашното съвещание бяха гласувани две основни решения. Първото мнение на Управителния съвет за казуса с Национален институт по метеорология и хидрология е, че не възразява против отделянето му от структурата на Българска академия на науките при съблюдаване на настоящата нормативна база и в отбрана на ползите на учените и чиновниците, които желаят да останат в Българска академия на науките ", съобщи проф. Кристалина Стойкова от Академията. И добави, че процедурата по отделянето на Института от Българска академия на науките ще стартира след 10 дни, само че това може да влезе в действие най-рано от 1 януари 2019 година

По думите й повода са фрапиращи нарушавания и недопускане на инспекция, назначена от Българска академия на науките, както и за нарушавания на устава на Българска академия на науките. Тя е безапелационна, че това не е завист или друго.

Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР