В четвъртък Русия засили военната и политическата си кампания за

...
В четвъртък Русия засили военната и политическата си кампания за
Коментари Харесай

Сълзи и протести при мобилизацията на руснаците за войната в Украйна

В четвъртък Русия ускори военната и политическата си акция за завземане на украинска територия, като събра резервисти от съветската войска, които да се борят, приготви гласувания за анексиране на окупираните територии и предприе нови смъртоносни набези.

Ден откакто президентът Владимир Путин подреди частична готовност за укрепване на войските си в Украйна, в обществените мрежи се появиха трагични подиуми на разплакани фамилии, които се сбогуват с мъже, заминаващи от военно-мобилизационните центрове в Русия.

Видеоклип в Twitter от източния сибирски град Нерюнгри демонстрира мъже, излизащи от стадион. Преди да се качат в рейсовете, мъжете прегръщат членовете на фамилиите си, които чакат извън, като доста от тях плачат, а някои закриват устата си с ръце от тъга. Един мъж държеше дете до прозореца на един рейс, с цел да го огледа за финален път.

В Москва дами прегръщаха, плачеха и прекръстваха мъжете. В различен мобилизационен пункт. 25-годишен юноша, който назова единствено първото си име Дмитрий, получи прегръдка от татко си, който му сподели " Бъди деликатен ", до момента в който се разделяха.

Дмитрий съобщи пред съветската медийна компания " Острожное новости ", че не е очаквал да бъде свикан и изпратен толкоз бързо, изключително откакто към момента е студент.

" Никой не ми сподели нищо сутринта. Дадоха ми уведомление за приканване, че би трябвало да дойда тук в 15 ч. Чакахме 1,5 часа, след което пристигна наборният офицер и сподели, че отпътуваме в този момент ", сподели той. " Аз си споделих: " О, ужасно! Излязох на открито и започнах да звъня на родителите си, на брат си, на всички мои другари, с цел да кажа, че ме вземат ".

 

В едни от най-острите си мнения по време на продължаващата към този момент близо 7 месеца война украинският президент Володимир Зеленски се упрекна, че руснаците се поддават на натиска да служат във въоръжените сили на страната си и че не са се оповестили срещу войната. Във вечерното си видеообръщение той мина от нормалния си украински език на съветски, с цел да каже непосредствено на съветските жители, че са " хвърлени на гибел ".
Вие към този момент сте съучастници във всички тези закононарушения, убийства и мъчения на украинци ", сподели Зеленски, облечен в черна тениска с надпис на британски език: " Ние сме с Украйна ", вместо присъщата за него тениска с маслиново покритие. Той съобщи, че опциите на руснаците да оцелеят са " да стачкуват, да се борят, да избягат или да се предадат в украински плен
Западните водачи осмиваха заповедта на Путин за готовност като акт на уязвимост и обезсърчение. Според самостоятелната съветска правозащитна група OVD-Info повече от 1300 руснаци са били задържани в антивоенни демонстрации в сряда, откакто той я издаде. Организаторите обявиха, че за събота са планувани още митинги.

Частичното приканване на 300 000 резервисти от страна на Путин беше лишено от детайлности, дотолкоз, че съветските военни оповестиха в четвъртък, че са основали телефонен център, който да дава отговор на въпроси.

Във Вашингтон бригаден военачалник Пат Райдър, представител на Пентагона, съобщи, че Съединени американски щати считат, че на Русия ще ѝ отнеме време да образова и оборудва новите войски и че това може да не реши проблемите с командването и контрола, логистиката и морала.

Притесненията по отношение на евентуално по-широкия набор накараха някои руснаци да си купят самолетни билети, с цел да избягат от страната, а Зеленски съобщи в четвъртък, че съветските военни се готвят да призоват до един милион мъже. По-рано представител на Кремъл отхвърли тези изказвания.

Германският министър на вътрешните работи Нанси Файзер предложи съответна поддръжка на евентуалните дезертьори. Тя съобщи пред ФАЦ, че всеки, който " самоуверено се опълчва на режима на Путин и заради това се излага на най-голяма заплаха ", може да подаде молба за леговище в Германия.
 Protests Russia3 Kommersant Протестите в Русия при оповестяването на мобилизацията, Снимка: AP
В рамките на акцията на Кремъл за анексиране на територии промосковските управляващи в четири следени от Русия района на Украйна възнамеряват от през днешния ден референдуми за присъединение към Русия - ход, който може да разшири войната и следва наръчника на Кремъл от времето, когато анексира украинския Кримски полуостров след сходен референдум. По-голямата част от света счита анексирането на Крим през 2014 година за нелегално.

Гласуването на референдумите в украинските области Луганск, Херсон, Запорожие и Донецк е планувано да продължи до вторник. Чуждестранните водачи нарекоха гласуванията нелегитимни и необвързващи.

В Луганск по улиците се появиха билбордове с надписи " С Русия вечно " и " Нашият избор - Русия ", а доброволци раздаваха лентички в цветовете на съветското национално знаме и плакати с надпис: " Русия е бъдещето. Участвайте в референдума! "

 

На бойното поле съветските и украинските сили си разменяха ракетни и артилерийски обстрели, защото и двете страни отказваха да правят отстъпка позиции.

При съветските ракетни удари в южния град Запорожие почина един човек, а петима бяха ранени, оповестиха украински публични лица. Представители на следения от сепаратистите град Донецк обявиха, че при украински обстрел са починали минимум шестима души.

Кирило Тимошенко, заместител в кабинета на украинския президент, съобщи, че хотел в Запорожие е бил ударен и спасителите се пробват да освободят хора, затрупани в руините. Губернаторът на окупираната най-вече от руснаци Запорожка област, Олександър Старух, съобщи, че съветските сили са се насочили към инфраструктурата и са развалили жилищни здания в града, който остава в украински ръце.

Кметът на следения от сепаратистите град Донецк, Алексей Кулемзин, съобщи, че украинският обстрел е поразил затрупан пазар и микробус. През нощта един човек е бил погубен по време на съветски обстрел в Никопол, от другата страна на реката, където се намира Запорожската атомна електроцентрала, съгласно регионалния шеф на Днепропетровск.

Докато продължаваха военните дейности, двете страни съумяха да се спогодят за огромна замяна на пленници. Украинските публични лица оповестиха размяната на 215 украински и задгранични бойци - 200 от тях за един-единствен човек, съдружник на Путин. Денис Пушилин, началник на самопровъзгласилата се Донецка национална република, удостовери, че проруският украински опозиционен водач Виктор Медведчук, е бил част от размяната.

Путин нееднократно е приказвал за Медведчук като за жертва на политически репресии. Медиите настояват, че преди съветската инвазия Медведчук е бил главен претендент за началник на марионетното държавно управление, което Кремъл се надява да откри в Украйна.

Сред освободените бойци бяха украински бранители на стоманодобивен цех в Мариупол по време на дългата съветска блокада, както и 10 чужденци, в това число петима английски жители и двама американски военни ветерани, които са се сражавали с украинските сили. Някои от освободените са били наказани на гибел в окупираните от Русия региони.

Видеоклип на новинарския уеб страница на Би Би Си в четвъртък демонстрира двама от освободените британци - Ейдън Аслин и Шон Пинър, които приказват в аероплан на път за дома.
Искаме единствено да съобщим на всички, че към този момент сме отвън рисковата зона и се прибираме вкъщи при фамилиите си ", споделя Аслин във видеото, а Пинър прибавя: " С цената на всичко
Организацията с нестопанска цел Presidium Network, която оказва помощ за даването на помощ на Киев, съобщи, че Аслин, Пайнър и още трима британци са се прибрали наред вкъщи и са се събрали със фамилиите си в четвъртък.

Продължаването на съветските ракетни офанзиви и започването на частична готовност на руснаците във въоръжените сили подсказва, че Кремъл се пробва да разсее всякаква визия за уязвимост или отслабваща решителност да реализира военните си цели в светлината на неотдавнашните загуби на бойното поле и други неуспехи.

 

Дмитрий Медведев, заместник-ръководител на съветския Съвет за сигурност, съобщи, че стратегическите нуклеарни оръжия са една от опциите за отбрана на следените от Русия територии в Източна и Южна Украйна. Забележката наподобява послужи като предизвестие, че Москва може да се насочи и към западните съдружници на Украйна.

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен реагира в четвъртък, като прикани всички членове на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации да " изпратят ясно обръщение " на Русия, че би трябвало да спре нуклеарните си закани.

Съседите на Русия са настръхнали от възможна опасност от страна на Русия. Естония заяви, че в четвъртък са почнали подготвителни учения за близо 2900 резервисти и доброволци, което е явно противопоставяне на оповестената от Москва частична военна готовност.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР