В четвъртък, на откриваща среща в Министерство на транспорта, информационните

...
В четвъртък, на откриваща среща в Министерство на транспорта, информационните
Коментари Харесай

Проект ще обединява данните за цялата техническа инфраструктура на България

В четвъртък, на откриваща среща в Министерство на превоза, осведомителните технологии и известията (МТИТС) беше даден публично старт на плана „ Изграждане на Географска информационна система основана електронна платформа „ Единна осведомителна точка “ с реализатор ЕСРИ България.

Амбициозната цел на плана е да се събере на едно място и интегрира данни за трасетата на цялата техническа инфраструктура на България – електронни съобщителни мрежи, ВиК, газ, пътна, жп и електро инфраструктура, топлопроводи, улично осветяване и други



„ Високоскоростните електронни съобщителни мрежи са гръбнакът на цифровата стопанска система и съставляват значителен фактор и катализатор за развиването на всяко едно общество “ сподели Димитър Геновски. заместник-министър на превоза, осведомителните технологии и известията, при разкриване на срещата, като добави, че обединяването на цялата информация в единна Географска осведомителна система (ГИС) ще подсигурява повишение на прозрачността и стимулиране на вложенията във високоскоростни електронни съобщителни мрежи.

Към сегашния миг липсва информация по отношение на построената физическа инфраструктура, подобаваща за разполагане на електронни съобщителни мрежи, което води до повтаряне на инфраструктура или увреждане на към този момент съществуващата, а като краен резултат – излишно вложение на повече средства и време в сходни действия.

Липсва също по този начин информация за плануваните действия по създаване на физическа инфраструктура и разполагане на електронни съобщителни мрежи. Основен проблем е и неналичието на обща осведомителна база данни за органите, способени да издават съответните актове, както и на ясни правила за образуване на цените за издаването им, мостри на документи за приемане на позволения и други актове. Освен това разполагането на кабелни електронни съобщителни мрежи и на такива с друго предопределение в една и съща територия по друго време неведнъж води до многократни разкопавания, звук и замърсяване.

Реализацията на плана цели решаването на всички тези проблеми и е в сходство с условията на Директива 2014/61/ЕС по отношение на ограниченията за понижаване на разноските за разрастване на високоскоростни електронни съобщителни мрежи и наредбите на Законa за електронните съобщителни мрежи и физическа инфраструктура.

„ С реализацията на плана ще се даде опция да се събира, запази и даде за потребление от експертите, жителите и бизнеса цялата нужна информация, осигурявайки условия за дейно ръководство на дейностите във връзка с даване на услуги, свързани с широколентова инфраструктура “, разяснява и Христо Христов, началник на плана от страна на МТИТС. По думите му това ще се обезпечи също по този начин опция за продан на информация на експертите от МТИТС с други държавни структури, регионалните управи и общини.

Проектът ще употребява одобрената Географска информационна система платформа на международния снабдител Esri Inc., която ще бъде създадена и имплементирана от ЕСРИ България.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР