В четвъртък мощният антитръстов орган на Европейския съюз наложи глоби

...
В четвъртък мощният антитръстов орган на Европейския съюз наложи глоби
Коментари Харесай

ЕС наложи глоби на пет големи банки

В четвъртък мощният антитръстов орган на Европейския съюз наложи санкции за един милиард евро на пет огромни банки, в това число „ Барклис “ и „ Ситигруп “, за секрети съглашения на големия валутен пазар, предава AFP.
Европейската комисия санкции Barclays, Royal Bank of Scotland, Citigroup, JPMorgan и японската банка MUFG на обща стойност 1.07 милиарда евро, откакто откри, че търговците са се съгласили да дефинират обменните курсове посредством електронни чат стаи, се споделя в изказване.
Комисията съобщи, че швейцарският колос UBS не е получил санкция, защото е разкрил тайното съглашение на управляващите, съобщи БГНЕС.
" Тези картелни решения изпращат ясно обръщение, че Комисията няма да толерира скрито държание в който и да е бранш на финансовите пазари ", съобщи еврокомисарят по конкуренцията Маргрет Вестагер.
" Поведението на тези банки подкопава целостта на бранша за сметка на европейската стопанска система и потребителите ", добави тя.
Решението включва два случая на форекс операция, като първият е прочут като " Есекс Експрес " и " Джими ", тъй като всички търговци (с изключение на Джими) са живели в окръга на изток от Лондон.
Другата беше наречена " Трипосочен бананов сплит ", макар че изпълнителната власт на Европейски Съюз не изясни за какво.
„ Някои от търговците сътвориха чат-стаи и по-късно се поканиха да се причислят, въз основа на техните търговски действия и персонални афинитети, създавайки затворени кръгове на доверие “, изясни комисията.
Сговорът се състоя сред 2007 и 2013 година, почти годините на финансовата рецесия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР