В четвъртък, когато компанията му записа 3,8 млрд. долара печалба

...
В четвъртък, когато компанията му записа 3,8 млрд. долара печалба
Коментари Харесай

Спад на акциите на SoftBank заради IPO-то на Uber

В четвъртък, когато компанията му записа 3,8 милиарда $ облага от каузи си в Uber Technologies Inc., Масайоши Сон сподели на вложителите на SoftBank Group, че времето им най-сетне е пристигнало. Вместо това те към момента чакат, осведоми Bloomberg.

В деня след представянето на приходите на Сон, книжата на SoftBank намалиха цената си с 5,4%, като и през днешния ден записаха спад от 4,9%.

Първичното обществено предложение (IPO) на Uber беше неуспех, акциите не демонстрираха добър резултат в първия ден от търговията, тъкмо в миг, когато Съединени американски щати и Китай ускориха напрежението към комерсиалния спор. SoftBank загуби към 9 милиарда $ пазарна капитализация, макар че по информация от предходната седмица, облагата се е нараснала повече от три пъти поради растежа на оценката от каузи в американския колос за споделено пътешестване.

Сон насочва SoftBank от най-вече телекомуникационен оператор към софтуерна капиталова компания, а неговият Vision фонд за 100 милиарда $ стартира да демонстрира обещания като главен източник на доходи. Акциите на SoftBank се покачиха с съвсем 60% тази година. Но спадът през последните два търговски дни демонстрира, че SoftBank също ще бъде уязвима за неприятните вести от капиталовия портфейл на Сон, както и към положителните.

Uber дебютира при цена от 42 $ за акция, или с 6,7% под цената за IPO-то - 45 $. Скоро по-късно, книжата поевтиняха до 41,06 $. Компанията съумя да възвърне съвсем всичките си загуби от ранния следобяд, само че единствено краткотрайно. "Дебютът на Uber не отговаряше на упованията и по тази причина някои вложители разпродават ", сподели Томоаки Кавазаки, анализатор в Iwai Cosmo Securities Co. "Твърде рано е да се каже какъв брой сензитивна ще бъде SoftBank към ценовите придвижвания на Uber отсега нататък. Но даже някои да спаднат, това няма директно да влияе върху облагите на Vision фонда ".

Фондът Vision и личният фонд на SoftBank - Delta, генерираха 1,26 трилиона йени (11,5 милиарда долара) облага през фискалната година, завършила на 31 март, което е малко повече от половината от общата сума. Инвестициите в 29 сдружения демонстрират нарастване на цената, до момента в който 12 от тях регистрират спад.

В допълнение към Uber, SoftBank също по този начин записа облага от 203,4 милиарда йени от своя дял в Guardant Health Inc., която стана обществена през октомври и облага 154,2 милиарда йени от индийския Oyo.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР