В четвъртък китайският президент Си Цзинпин предложи инициатива за глобална

...
В четвъртък китайският президент Си Цзинпин предложи инициатива за глобална
Коментари Харесай

Си Цзинпин е срещу манталитета на Студената война и използването на санкции

В четвъртък китайският президент Си Цзинпин предложи самодейност за световна сигурност, призовавайки международната общественост " да отхвърли манталитета на Студената война, да се опълчи на едностранчивостта и да каже " не " на груповата политика и блоковата борба “.

Говорейки на гала по откриването на годишната конференция на Форума Боао за Азия 2022 година, провеждащ се на южния китайски остров Хайнан, Си Цзинпин добави, че разногласията сред страните би трябвало да се вземат решение по кротичък метод и настоя, че " двойните стандарти " и потреблението на " едностранни наказания " би трябвало да бъдат отхвърлени, без обаче да загатва непосредствено западните наказания против Русия за нейното навлизане в Украйна.

Китай неведнъж подлага на критика западните наказания, в това число тези против Русия, само че също по този начин внимава да не даде помощ на Москва, която може да докара до налагане на наказания против Пекин, припомня Ройтерс. Китай и Русия стават все по-близки и Пекин продължава да отхвърля да осъди нахлуването на Москва в Украйна. Китай също по този начин упрекна рецесията в Украйна за разширението на НАТО на изток.

" Ние оставаме ангажирани да зачитаме суверенитета и териториалната целокупност на всички страни, поддържаме невмешателство във вътрешните работи и почитаме самостоятелния избор на пътищата за развиване и обществените системи, направени от хората в разнообразни страни “, добави китайският президент.

Си Цзинпин предизвести, че икономическото " отцепване " и тактиките за напън като спиране на веригите на доставки няма да работят.

" Китай би желал да предложи световна самодейност за сигурност, която поддържа правилото на сплотеност на сигурността ", сподели той.

" Трябва да поддържаме правилото на сплотеност на сигурността, да построяваме уравновесена, ефикасна и устойчива архитектура на сигурността и да се противопоставяме на построяването на национална сигурност на основата на несигурността в други страни ".

Ройтерс припомня, че сходни настоявания имаше и от страна на Русия, която изиска западните държавни управления да съблюдават съглашение от 1999 година, учредено на правилото на " неделима сигурност ", съгласно което никоя страна не може да укрепи личната си сигурност за сметка на другите.

Си Цзинпин сподели, че са нужни старания за стабилизиране на световните вериги на доставки, само че също по този начин сподели, че китайската стопанска система е устойчива и че нейната дълготрайна наклонност не се е трансформирала.

Китайската стопанска система обаче е изправена пред насрещни ветрове от въздействието на нападателните старания на Пекин да води политика на " нулев Covid ", спирайки разпространяването на ковид посредством огромни локдауни, изключително в икономическия център на страната - Шанхай. По време на днешната си тирада Си Цзинпин не загатна рецесията с Covid-19 в Китай.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР