В четвъртък израелските депутати одобриха разширеното извънредно правителство, съобщиха от

...
В четвъртък израелските депутати одобриха разширеното извънредно правителство, съобщиха от
Коментари Харесай

Военното правителство на Израел положи клетва

В четвъртък израелските депутати утвърдиха разширеното " изключително държавно управление ", оповестиха от Народното събрание, ден откакто министър-председателят Бенямин Нетаняху разгласи военновременното си партньорство с политически противник, заяви Агенция Франс Прес.

Бени Ганц и четирима членове на неговата партия поставиха клетва като министри без портфейл в Народното събрание малко след гласуването с 66-4 гласа.

Нетаняху, облечен в черно, съобщи пред Народното събрание преди гласуването, че " единството, което откриваме, изпраща обръщение с огромна мощ ", като се зарече да " унищожи Хамас ".
Лидерът на опозицията Лапид - някогашен съдружник на Ганц, съобщи по-рано в четвъртък, че няма да се причисли към държавното управление.

В телевизионно послание Лапид упрекна израелските водачи в " непростителен неуспех " за това, че не са предотвратили бруталното нахлуване през уикенда, осъществено от бойците на " Хамас ".

В сраженията от събота насам сред Израел и бойците от Газа са починали над 1200 души в Израел и 1350 в блокирания палестински анклав.

Нетаняху и Ганц оповестиха в взаимно изказване в сряда, че са се споразумели да обединят напъните си за интервала на военните дейности, и то с тричленен " боен кабинет ", който ще включва и министъра на защитата Галант.

В държавното управление остават съдружниците на Нетаняху от крайната десница и ултраортодоксалните евреи.

По силата на съглашението си с Ганц министър председателят се съгласи да замрази разединяващата промяна на правосъдната система, подхваната от твърдолинейното държавно управление, която провокира всеобщи улични митинги - най-големите в историята на страната.

" По време на войната няма да бъдат придвижвани никакви законопроекти или спонсорирани от държавното управление оферти, които не са свързани с войната ", се споделя в изказването.
За финален път Ганц е работил в администрацията на Нетаняху през 2020-2021 година по силата на ротационно съглашение, което предвиждаше той да поеме кормилото през втората половина от мандата на държавното управление, само че преди да стане министър-председател, бяха свикани предварителни избори.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР