В четвъртък Intel представи нови компютърни чипове, включително Gaudi3 -

...
В четвъртък Intel представи нови компютърни чипове, включително Gaudi3 -
Коментари Харесай

Gaudi3 на Intel хвърля ръкавицата на лидерите на пазара на AI чипове

В четвъртък Intel показа нови компютърни чипове, в това число Gaudi3 - чип, предопределен за работа със програмен продукт за генеративен изкуствен интелект. Gaudi3 ще бъде пуснат на пазара през идната година и ще се конкурира директно с чиповете на Nvidia и AMD, които зареждат огромни и енергоемки AI модели.

Най-известните модели на AI като ChatGPT на OpenAI работят с графични процесори на Nvidia в облака. Това е една от аргументите, заради които акциите на Nvidia са нарастнали с близо 230% от началото на годината до момента, до момента в който тези на Intel са се повишили с 68%. Затова и компании като AMD, а в този момент и Intel, се надпреварват да пускат AI чипове, с които се надяват да отместят погледите на фирмите за изкуствен интелект от преобладаващата позиция на Nvidia на пазара.

След новината акциите на Intel се покачват с 1%.

Макар че компанията не бе многословна във връзка с детайлностите, Gaudi3 ще се конкурира с H100 на Nvidia, главният избор на фирмите, които построяват големи ферми от чипове за зареждане на приложения за изкуствен интелект, и с идния MI300X на AMD, когато стартира да се доставя на клиенти през 2024 година, оповестява CNBC.

Intel работи по серията Gaudi от 2019 година, когато купи разработчика на чипове Habana Labs.

" Виждаме вълнението, провокирано от генеративния изкуствен интелект, който е звездата на шоуто за 2023 година ", разяснява основният изпълнителен шеф на Intel Пат Гелсингер на събитие в Ню Йорк, на което компанията показва Gaudi3 дружно с други чипове, фокусирани върху приложенията на изкуствения разсъдък. " Смятаме, че персоналните компютри с AI ще бъдат звездата на шоуто за идната година “.

И тъкмо тук ще се намесят новите процесори Core Ultra на Intel, също оповестени в четвъртък.

Intel Core Ultra и нови чипове Xeon

Intel разгласи също по този начин чиповете Core Ultra, предопределени за преносими компютри и лични компютри с Windows, и нови сървърни чипове Xeon от пето потомство. И двата модела включват профилирана част за изкуствен интелект, наречена NPU, която може да се употребява за по-бързо осъществяване на стратегии, основани на технологията.

Това е следващият знак, че обичайните производители на процесори, в това число съперниците на Intel – AMD и Qualcomm, преориентират продуктовите си линии и дават сигнал към вложителите за опцията моделите с изкуствен интелект да доведат до внезапно повишаване на търсенето на техните чипове.

Core Ultra няма да обезпечи задоволителна мощ, с цел да работи чатбот като ChatGPT без интернет връзка, само че може да се оправи с по-малки задания. Тези чипове са основани по 7-нанометровия развой на компанията, който е по-енергийно ефикасен от по-ранните разработки, само че по-важното е, че Core Ultra показват тактиката на Intel да настигне Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) във връзка с уменията за произвеждане на полупроводници до 2026 година

Чиповете Core Ultra включват и по-мощни благоприятни условия за игри, а спомагателните „ графични мускули “ могат да оказват помощ на стратегии като Adobe Premier да работят с повече от 40% по-бързо.

И най-после, процесорите Xeon от пето потомство на Intel зареждат сървъри, употребявани от огромни организации като фирмите за облачни услуги. Intel не споделя съответни цени, само че предходните Xeon костват хиляди долари. Процесорите Xeon на Intel постоянно се съчетават с графични процесори Nvidia в системите, които се употребяват за образование и внедряване на генеративен изкуствен интелект. В някои системи осем графични процесора са съчетани с един или два процесора Xeon.

От Intel показват, че най-новият процесор Xeon ще бъде изключително добър за инференциране или процеса на внедряване на модел на AI, който е по-малко енергоемък от процеса на образование.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР