В четвъртък Европейският парламент наказа България за неспазване на върховенството

...
В четвъртък Европейският парламент наказа България за неспазване на върховенството
Коментари Харесай

Reuters: Европейският парламент наказва България заради липса на върховенство на правото

В четвъртък Европейският парламент наказа България за неспазване на върховенството на правото, липса на резултати в борбата с необятно публикуваната корупция и проблеми с медийната независимост. Законотворците в Екологичен потенциал подчертаха и ролята на законодателя за отбрана на демократичните правила на целия блок.
358 от депутатите гласоподаваха “за”. 277 бяха срещу, а 56 се въздържаха. Такъв е резултатът от гласуването на резолюцията, която се явява предизвикателство пред държавното управление на Бойко Борисов на фона на нестихващи към този момент 3 месеца цивилен митинги в България.

“Европейският парламент показва дълбокото си страдание, че събитията в България доведоха до голям раздор в уважението към върховенството на закона, демокрацията и главните права. В това число влизат независимостта на правосъдната система, разделянето на управляващите, борбата с корупцията и свободата на медиите”, акцентира резолюцията, направена от Комисията LIBE.

Хиляди българи заливат улиците всекидневно от месец юли. Обвиненията са ориентирани към министър председателят Борисов, който е в своя трети мандат. Твърди се, че с помощта на него демокрацията е ерозирала, а самият той е разрешил корупционни практики в интерес на избрани бизнеси и олигарси, близки до ръководещата партия ГЕРБ.

Протестиращите в София дефинираха документа като “политически пестник за правителството”. Христо Иванов - някогашен правосъден министър и съпредседател на партията “Демократична България” съобщи, че това е “победа за демокрацията”.

Резолюцията остро подлага на критика България - най-бедната страна членка в Европейски Съюз, и за отвод да се следват демократичните правила, показва се и корист с европейски средства, нечовешки условия в пандизите, неприязън към дамите, ромите, хората с друга полова ориентировка и други малцинствени групи.

Преди резолюцията да бъде призната, вицепремиерът Томислав Дончев погледна с неразбиране на другояче необвързващия документ и уточни, че България към този момент не е изправена пред риск от загуба на еврофондове.

“Финансирането от Европейски Съюз може да бъде замразено или блокирано на съответни учредения, свързани най-много с дефекти в системите за надзор. Не може да бъде спряно след политически скандал”, уточни Дончев.

България се подрежда на дъното в класацията за най-корумпираните страни в Европейския съюз съгласно показателя на “Трансперънси интернешънъл”. Що се отнася до независимост на словото, България е достигнала 111-то място, до момента в който през 2007 година, когато става член на блока по този аршин е на 51-во, демонстрира отчет на “Репортери без граници”.

Документът няма на практика следствие, само че е политически позор за Борисов.

Но това може да ускори позицията на европейския парламент по време на диалозите за новия бюджет и възстановителния проект. Законотворците упорстват финансовата помощ от Брюксел да отиде единствено в страни, които почитат върховенството на правото.

За разлика от Унгария и Полша, България е избегнала до този миг формалните дейности от страна на Европа и даде обещание да направи огромни промени. Създаде механизми за битка с корупцията и даде поръчка за съществени промени в правосъдната система. Но липсва прогрес.

Миналата седмица в първия си отчет за върховенството на правото в Европейски Съюз Европейската комисия разкритикува неналичието на достижения от страна на България в обезпечаване на самостоятелна правосъдна власт и липса на наказани за корупция високопоставени чиновници.

Превод и редакция: Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР