В четвъртък Европейската централна банка затвори един от своите уебсайтове,

...
В четвъртък Европейската централна банка затвори един от своите уебсайтове,
Коментари Харесай

Хакнаха сайт на Европейската централна банка

В четвъртък Европейската централна банка затвори един от своите уеб страници, откакто уеб сайтът беше нападнат от хакери и беше инфектиран със злоумишлен програмен продукт, предава БНР.

ЕЦБ съобщи, че при хакерската офанзива не са били компрометирани чувствителни пазарни данни, само че че може би са били откраднати имейл адресите и имената на клиентите на нейния бюлетин Banks’ Integrated Reporting Dictionary (BIRD) чрез злоумишлен програмен продукт.

BIRD е уеб страница, който ЕЦБ употребява, с цел да помогне на банките да извършват стандартите за отчитане, избрани от световните регулатори.

Говорител на ЕЦБ добави, че най-ранните открити доказателства за хакерската офанзива датират от декември 2018-а година, което значи, че тази външна интервенция не е била открита в продължение на месеци, преди да бъде разкрита по време на работа по поддръжката.

"ЕЦБ се свързва с хора, чиито данни може да са били наранени ", уточни централната банка и добави: "Нарушителят е съумял да вкара злоумишлен програмен продукт на външен сървър, с цел да подкрепи фишинг активността си ".

Създаден през 2015-а година, уеб сайтът BIRD беше взаимна самодейност на Евросистемата на централните банки на еврозоната и на банковата промишленост. Участието в него беше непринудено, като неговото наличие беше налично за всички заинтригувани страни.

ЕЦБ уточни, че BIRD е хостван от снабдител от трета страна и е обособен от всяка друга система на централната банка.

"Не са наранени нито вътрешните системи на ЕЦБ, нито чувствителни пазарни данни ", акцентира ЕЦБ.

Ройтерс припомня, че редица централни банки от Малайзия до Еквадор бяха обект на хакерски офанзиви през последните години.

Едно от най-големите в света киберпрестъпления се състоя през 2016-а година, когато киберизмамници откраднаха 81 милиона $ от сметка на Централната банка на Бангладеш във Фед на Ню Йорк, употребявайки подправени поръчки в системата за заплащания SWIFT.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР