В четвъртък експремиерът Кирил Петков тържествуващо обяви, че са договорени

...
В четвъртък експремиерът Кирил Петков тържествуващо обяви, че са договорени
Коментари Харесай

Калина Андролова: Петков остави енергиен капан за Радев

В четвъртък експремиерът Кирил Петков тържествуващо разгласи, че са контрактувани 7 кораба с LNG на цена с 30 $ по-ниска от цените на европейския газов хъб TTF. Петков е решил, че за задачите на предизборната акция би трябвало да остави измежду народа чувството, че е разрешил енергийната каша, която между другото самичък забърка. Политическа партия не престават до последно с нормалния си метод. А той е... заблуждаване.

Това съобщи пред БНР Калина Андролова.

Първо, по света има газ, както сподели енергийният министър. Но няма прогрес в инфраструктурните решения за придобиването му в Европа. Тоест няма терминали. Така че да кажеш, че си договорил газ, без да имаш непокътнат потенциал, с изключение на за октомври, не значи нищо.

Проблемът не е в намирането на газ, а в доставянето му. Всички слотове до края на годината са резервирани. Второ, не е правилно, че един транспортен съд покрива потреблението на България за цялостен месец, през зимните месеци може да покрие 1/3 или най-вече 1/2 от потребностите ни. Зависи от размера на танкера, само че терминалът в Ревитуса не може да приема от най-големите танкери. Турция разполага с четири терминала, два от които плаващи, само че турската компания БОТАШ като медиатор оскъпява в допълнение цената на газа. Трето, цената на газа на американския Henry Hub всекидневно е по-ниска с към 30 $. Към тази ниска цена следва да се прибавят и куп спомагателни разноски като такива за регазификация, потенциал и прочие Отделно от това, сравняването на цените няма по какъв начин да е само посредством борсовите цифри, защото страните купуват газ по дълготрайни контракти, където цената се образува по разнообразни формули.
Някъде борсовата цена на газа участва като съставен елемент в избран %, а другаде – не; нефтените артикули също влизат в ценообразуването. През месец май Лена и Кирил с фойерверки и заря упорито ни обясняваха по какъв начин ще дойде, изтъквам, „ 4 пъти по-евтин газ от този на европейската борса “. Как по този начин е по-евтин, а „ Булгаргаз “ желае 54% шоково нарастване за август?! Това някаква специфична харвардска математика ли е? И в този момент Кирил Петков ни предлага още от същото, този път за цялата зима.

До България газът може да стигне по два метода, през тръба и с танкери. Тръба имаме, само че желаеме да ни е скъпо, непредсказуемо, комплицирано и неловко, само че пък да сме френдли с амриканската тактика за света. Подарявайки на президента непотвърдената договорка за 7-те танкера с LNG, Кирил Петков слага Румен Радев в същински капан. Отвъдокеанските ни сътрудници употребяват Политическа партия като алтернатива да проконтролират бъдещите дейности на служебния кабинет във връзка с съветския газ. Това е една предварителна защита за служебния кабинет, да не търси обновяване на контракта с „ Газпром “.

Поставянето на датата 18 август за потвърждаване на договорката с LNG-доставките прави няколко задания. Първо, дава алтернатива на служебния кабинет да одобри непосредствено решението без да се колебае. Второ, Кирил Петков, знаейки, че цената на газа ще е съсипващо висока, още веднъж прави по този начин, че да разпредели отговорността за неоптималните си дейности, като ангажира служебният кабинет да поеме отговорност и виновност за катастрофичното оскъпяване на бъдещето. „ Нека служебният кабинет да реши дали офертата е рационална “, сподели енергийният министър. Така служебният кабинет на Радев ще бъде изправен пред политическата кръстословица - да одобри скъпия американски газ или да върне тръбопроводния съветски газ.

Но връщането на „ Газпром “ ще трансформира Радев в цел на русофобския вербален вандализъм...

Това, което Кирил Петков завещава на президента, не е еластичност. А е неуреден проблем с идеологически катанец, без право на доста придвижване. Добре премислен ход от световните конструктори. След като се изписаха редица публикации в западните медии по отношение на настройките на Радев и страховете по какъв начин той би работил най към този момент по отношение на оръжията за Украйна и съветския газ, отвъдокеанските ни сътрудници задават посока, която чакат Радев да не трансформира. Същевременно решенията на служебния кабинет на Радев в енергийния бранш ще програмират живота на идващото постоянно държавно управление. Радев дълго време успяваше да лавира по отношение на стратегическия интерес на Съединени американски щати, без значение, че словесно беше малко по-смел, в сравнение с в реалност.

Именно на това приклякане изискуем и кабинета „ Петков “, извънредно угодлив и фокусиран върху решаването на световните задания на евроатлантическия вектор у нас, даже за сметка на тежки вреди върху националния интерес. Сега на президента Радев още веднъж ще му се наложи да е пределно явен чий интерес ще отстоява – националния или този на нашите сътрудници. Като човек, обучаван да води война, Радев сигурно знае, че рационалният зложелател е по-безопасен от безразсъдния другар. Но едно е да знаеш, друго е да действаш. Служебният кабинет на Радев би трябвало да е самоуверен и потребен за нацията, а не нерешителен и компромисен. Всеки дребен държател може да побеждава, когато борбата му съответствува с интереса на великаните. Но не всеки дребен като войска лидер може да побеждава, когато великаните му пречат. Това е политически шедьовър. И за такова достижение се изискват извънреден разум, гений, обич към родината и подготвеност за всеотдайност.

Трябва да се означи, че Кирил Петков безусловно провали плана Политическа партия, който с толкоз старания и улични метежи беше основан. Няма подозрение, че с цел да продължи планът Политическа партия, той би трябвало да се освободи от Кирил Петков. Но защото Петков очевидно няма чувство, че политическата му роля е завършила, най-вероятно ще се наложи да бъде заставен да напусне сцената под избран претекст. И този претекст, т.е. някакъв факт, би трябвало да бъде изнесен по време на служебното държавно управление на Румен Радев.Защото, в случай че Политическа партия не претърпят промяна в управлението, ще продължат да губят гласове, поради компрометираното към този момент водачество на Кирил Петков.

Нито един политически специалист не може да си показа по какъв начин Политическа партия се завръщат за още един сезон след изборите и повтаряме сцените от първия филм. Нашите съдружници от атлантическия бранш, които са виртуозни в техниките за ръководство на маси, публични групи и медийния инструментариум, доста добре схващат проблема с Кирил Петков, регистрират неговата безрезервност, само че от дълго време са регистриралинеговите тежки дефицити. Така че промени в сюжета ще има, без значение от акцията и всички изявленията в непознати медии, които към този момент стартираха. Ако Кирил Петков не бъде отхвърлен с фрапантен ход, това значи, че никой към този момент няма желание да създава Политическа партия във водеща структура на предстоящ кабинет, че
рулетката се върти в интерес на ГЕРБ, и че Политическа партия ще бъдат просто една прибавка, към този момент укротена, не толкоз враждебна, а след изборите и даже напълно отзивчива към Борисов...

Което е по-вероятният сюжет.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР