В четвъртък Доналд Тръмп се яви в съда в Ню

...
В четвъртък Доналд Тръмп се яви в съда в Ню
Коментари Харесай

Изкуството да прави спектакъл от всяко обвинение: Предизборната кампания на Тръмп

В четвъртък Доналд Тръмп се яви в съда в Ню Йорк в края на делото за гражданска машинация против Trump Organization и настоя да се изкаже. 

Преди това съдията беше споделил, че някогашният президент няма да може да приказва в правосъдната зала, само че в последна сметка му отдели няколко минути. Тръмп употребява тази естрада, с цел да упрекна основния прокурор на града, че го ненавижда, преди да излезе от правосъдната зала и да разгласи делото за " машинация " пред репортерите. 

Последва конференция в постройката, която той има - и в която е упрекнат в лъжлива оценка - на Уолстрийт 40, предава BBC. 

Тръмп се отнася към правосъдните си изяви като към предизборна акция, съчетавайки правосъдната си отбрана с кандидатурата си за преизбиране, до момента в който президентската конкуренция в Съединени американски щати е в разгара си, написа Сара Смит, създател на BBC.  

Според Тръмп юридическите му главоболия в цялата страна са част от проекта на Джо Байдън, демократите и Белия дом да му попречат да завоюва изборите през 2024 г. 

Изявата в четвъртък в Ню Йорк последва по петите друга във Вашингтон по-рано през седмицата. Бившият президент се яви персонално във федерален апелативен съд, където юристите му обявиха, че не може да бъде съден за скрит план за разстройване на изборите през 2020 г. 

Donald Trump:

“Joe Biden sadece aptal ve beceriksiz değil, onun delirdiğini düşünüyorum.

Ülkemizi felakete götüren bu adamdır. Hiçbir sebep olmaksızın 3. Dünya savaşına gireceğiz. ”
— Hub’er (@hubermedya)
Докато противниците му за републиканската президентска номинация кръстосват Айова преди първото гласоподаване в понеделник, някогашният президент твърди, че правосъдната система го откъсва от акцията. " Ще бъда заставен да напусна акцията и да вляза в правосъдните зали за подправен лов на вещици както в Ню Йорк, по този начин и във Вашингтон ", написа той в имейл за набиране на средства до поддръжниците си. 

Всъщност не му се е наложило да участва на нито едно от тези чувания. Умишлено е избрал да се яви в две обособени правосъдни зали, тъй като има вяра, че акцията му получава забележителен подтик всякога, когато го видят в съда, разяснява още Смит. 

Лидерът на републиканците сполучливо е трансформирал многочислените си правни проблеми в най-големия си политически актив. На манифестации, конференции и в имейли и текстови известия до гласоподавателите и донорите той твърди, че е жертва на политически стимулирани правосъдни преследвания, проведени, с цел да се опитат да му попречат да се върне в Белия дом, предава BBC.  

Обвиненията против него, споделя той на поддръжниците си, не са източник на позор, а " значка на достойнството " .Тръмп твърди, че другите каузи, които се водят против него, са опит да се насочат освен към него, само че и към към 50% от американците, които го поддържат. Позната имитация от политическата му тирада е: " Те не преследват мен. Те преследват вас. Аз просто заставам на пътя им ". 

Това формулиране на 91 обвинявания в закононарушения - обвинителен акт, който от дълго време би съкрушил всеки елементарен претендент - се оказа доста ефикасен метод да притегли поддръжниците си в тази борба дружно с него. 

Това даде на акцията на Тръмп задача и цел преди евентуалния реванш против президента Джо Байдън през ноември. Юридическите терзания на Тръмп също по този начин оказват помощ да се подсигурява, че машината на акцията му е подплатена с нужната сума пари, написа Сара Смит.  

Former U.S President Donald Trump assailed the prosecutor and judge during closing arguments Thursday at his civil business fraud trial in New York
— KTN News (@KTNNewsKE)
Кандидатурата му за преизбиране стартира да набира скорост едвам след първото наказателно обвиняване против него в Ню Йорк през април предходната година. Имейлите за набиране на средства бяха изпратени единствено няколко минути откакто в медиите се появи новината за обвиняванията, свързани с заплащанията на пари за безмълвие на някогашната порнозвезда Сторми Даниълс. Съобщава се, че през идващите 24 часа са били събрани над 4 млн. $. 

След второто му обвиняване през юни - по федерални престъпни промени за погрешно боравене с класифицирани документи - парите още веднъж заваляха. Съобщава се, че в границите на няколко дни акцията му е събрала към 6,6 млн. $.  

До момента, в който беше направена емблематичната му фотография, когато беше задържан в Атланта, Джорджия, през август - по обвиняване в скрит план за анулация на резултатите от изборите в щата през 2020 година - той беше усъвършенствал изкуството да прави театър от всяко обвиняване. 

Кампанията докара телевизионни екипи в частния му аероплан и в кортежа му, с цел да предават онлайн всяко негово придвижване. 

Говорейки във Вашингтон тази седмица, той съобщи, че е преследван, тъй като изследванията на публичното мнение демонстрират, че сега води пред президента Байдън. Според множеството социологически изследвания конкуренцията е равностойна.  

" Мисля, че те считат, че това е методът, по който ще се опитат да завоюват, само че това не е методът ", споделя Тръмп. Той предвижда, че в страната ще настъпи " подигравка ", в случай че наказателните каузи против него попречат на преизбирането му. 

À quatre jours du début des primaires républicaines dont il reste le grand favori, Donald Trump a une nouvelle fois transformé son procès civil pour fraudes financières en tribune politique
— Le Parisien (@le_Parisien)
Белият дом мина в контранастъпление. На 6 януари президентът Байдън употребява първата си огромна тирада за тази година, с цел да предизвести за главната опасност, която съгласно него Тръмп съставлява за американската народна власт. 

Този мотив, който значително се опира на напомнянето на американците за случилото се, когато последователи на Тръмп нападнаха Капитолия преди три години, ще бъде главен детайл от акцията на демократите, които другояче се борят да прокарат позитивното си обръщение за стопанската система на Съединени американски щати и за това, че инфлацията понижава, разяснява създателят на BBC. 

Тръмп към този момент обърна този мотив с главата надолу за своите поддръжници. Байдън е " същинският унищожител на демокрацията " , счита Тръмп. 

Но настроението - изключително измежду самостоятелните - може да се промени, когато някое от тестванията, пред които е изправен Тръмп, фактически стартира да тече. 

Делото от 6 януари е изключително рисково за някогашния президент. Избирателите ще чуят подробни доказателства за това по какъв начин Тръмп се е опитал да се задържи на власт след загубата на изборите през 2020 година Социологическите изследвания сочат, че неоправдателна присъда по това дело - и евентуалната последица от затвор - може да се трансформира в забележителен политически минус.  

Но Тръмп има тактика и за това. Отлагане, отсрочване и отсрочване с допустимо най-вече молби и обжалвания, с цел да се опита да направи по този начин, че процесът да не стартира преди изборите на 5 ноември. Ако се върне в Овалния кабинет по-късно, той просто ще инструктира правосъдното си министерство да приключи делата или даже - в случай че бъде наказан - ще се опита да се помилва, написа Сара Смит. 

Donald Trump turns his legal battles into campaign spectacle
— All Namibia News (@NewsNamibian)
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР