В четвъртък доларът поскъпва до едногодишен връх спрямо останалите основни

...
В четвъртък доларът поскъпва до едногодишен връх спрямо останалите основни
Коментари Харесай

Американският долар поскъпна до едногодишен връх спрямо останалите основни валути

В четвъртък доларът нараства до едногодишен връх по отношение на останалите съществени валути, в това число и по отношение на китайския юан, защото вложителите не престават да купуват зелените пари вследствие на тазседмичнита положителна оценка за положението на американската стопанска система, която направи шефът на Федералния запас Джером Пауъл. Шефът на Фед също по този начин удостовери както пред Сенатската банкова комисия (във вторник), по този начин и пред финансова комисия на Конгреса (в сряда), че актуалното мощно показване и положителните вероятностите пред стопанската система на Съединени американски щати са в поддръжка на политиката на централната банка за последователно, само че стабилно повишение на лихвите ставки.

Джером Пауъл има вяра, че Съединените щати се намират на пътя на постоянен напредък в продължение на години, като в това време той внимателно омаловажи рисковете за американската стопанска система от нарастващия търговски спор с останалия свят.

Индексът на $ по отношение на останалите шест съществени валути нараства в четвъртък с нови 0,5% към едногодишен връх от 95,65 пункта (най-високо негово равнище от юли 2017-а година насам), намирайки спомагателна поддръжка от поредна серия солидни стопански данни от Съединени американски щати.

Молбите за помощи при безработица за седмицата до 14-ти юли удариха близо 50-годишно дъно, до момента в който промишлената интензивност в района на Филаделфия, съгласно последно изследване на локалния Федерален запас, означи внезапно усъвършенстване през сегашния месец, с помощта на мощен скок на новите поръчки и на солидно повишение на индустриалните цени.

От началото на седмицата, тегловната стойност на щатския $ по отношение на останалите шест водещи валути (евро, йена, английска лира, швейцарски франк, австралийски и канадски долари) към този момент нараства с 0,7% и с 3,6% в границите на актуалната година.

В същото време еврото се намалява с 0,37% към триседмично дъно към 1,1575 $, пробивайки за пръв път под 1,1600 равнището в границите на сегашния месец. Единната европейска валута се намира под напън от продажби по отношение на зелените пари за трета поредна сесия на търговия както предвид на общото повишаване на $, по този начин и заради ескалиращото комерсиалното напрежение сред Съединени американски щати и Европейски Съюз преди значимата аудиенция през идната седмица на шефа на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер във Вашингтон.

Британската лира пък доближи ново 10-месечно дъно към 1,2957 $ (най-ниско равнище от септември 2017-а година) в резултат на поредност слаби стопански данни от Острова за месец юни (по-ниска от предстоящото инфлация и изненадващо понижаване на продажбите на дребно). Тези данни от последните дни на търговия могат да слагат под въпрос предстоящото от мнозина повишение на главната английската рента на съвещанието на Английската централна банка при започване на идващия месец (на 2-ри август).

Щатският $ нараства малко по-сдържано по отношение на японската валута, само че задоволително с цел да означи нов 6-месечен връх към 113,17 йени - най-високо негово равнище от първата десетдневка на 2018-а година.

Напрежението в международната търговия се отразява отрицателно и по отношение на австралийския и новозеландския долари, като те също губят позиции по отношение на американският им другар предвид на статута има на " стоково зависи валути ". Канадският $ пък се намалява в четвъртък с 0,56% към най-ниско равнище за месец юли от 1,3268 " канадеца " за един щатски $ след изненадващо намаляване на заетостта в страната, съгласно прочуване за юни на компанията ADP, което наподобява в несъгласие с формалните данни на националната статистика.

Китайският юан също удари едногодишно дъно по отношение на щатския $, пробивайки психическото равнище от 6,8000 юана за един $ за пръв път от юли 2017-а година насам. Основна причина за продължаващото намаляване на юана е разрастващия се търговски спор сред Съединени американски щати и Китай. Само в границите на към месец китайската валута се намали с цели 6%, като стартът на нейната амортизация беше даден на 15-ти юни, когато президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп разгласи, че ще бъдат въведени мита за вноса на китайски артикули на стойност от 50 милиарда $. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР