В четвъртък Астана ще бъде домакин на среща между Владимир

...
В четвъртък Астана ще бъде домакин на среща между Владимир
Коментари Харесай

Ердоган организира преговори между Русия и Запада?

В четвъртък Астана ще бъде хазаин на среща сред Владимир Путин и турския президент Реджеп Тайип Ердоган - това ще се случи в коридорите на Конференцията за взаимоотношение и ограничения за създаване на доверие в Азия (CICA) . Очаква се водачите първо да обсъдят войната на Русия в Украйна, само че би трябвало ли да чакаме повече известия за разрешаването на спора - и защо друго могат да приказват водачите на двете страни?

През последните месеци Анкара се пробва да се трансформира в главен медиатор сред Русия и Запада , като в това време доставя оръжия на Киев и не постанова всеобщи наказания против Москва.

Можем ли да чакаме договаряния сред Русия и Запада?

Президентите на Русия и Турция се срещат през днешния ден в Астана. Преди срещата Исмаил Емрах Карайел, ръководител на междупарламентарната комисия Турция-ЕС, сподели, че Турция работи по организирането на договаряния сред Москва и Франция, Германия и Обединеното кралство. Карайел загатна ролята на Турция в сключването на за търговия със зърно и предложи Истанбул като допустимо място за нови договаряния, " в случай че страните се съгласят ", оповестява Би Би Си.

Ден по-рано турският вестник Milliyet разгласява публикация, в която се споделя, че " Турция възнамерява да настани четири огромни западни страни на една маса с Русия: Съединени американски щати, Франция, Германия и Обединеното кралство ". " Този ​​план към момента не е доведен до знанието на всички западни столици, само че е предаден на Съединени американски щати по значими и неофициални канали ", пишат създателите на обявата. И прибавят, че предложенията сякаш са получили утвърждението на някои анонимни чиновници във Вашингтон.

Засега няма удостоверение на тази информация от американски източници - даже и неофициални. Ако приемем, че подобен проект в действителност съществува, неговият главен проблем е неналичието на самата Украйна в листата на поканените страни . А Киев освен след, само че и упорства на правилото " нищо за Украйна без Украйна ".

Нед Прайс, представител на Държавния департамент на Съединени американски щати, също категорично заявява придържането към този принцип във вторник. Помолен от публицисти да разяснява думите на съветския външен министър Сергей Лавров за готовността на Москва да договаря със Запада, Прайс сподели: " Ние не считаме това за градивно и законно предложение за започване на разговор и дипломатически старания, които са безусловно нужни, с цел да се постави завършек на тази брутална нападателна война, отприщена против народа и държавното управление на Украйна.

Прайс акцентира, че самата Украйна би трябвало да взе участие във всевъзможни договаряния, а преди този момент Вашингтон е подготвен да й окаже всякаква помощ на бойното поле. Информацията, че Турция в действителност може да предложи своето ходатайство на договарянията в Астана, обаче беше косвено доказана в сряда от помощника на Путин Юрий Ушаков.

Той загатна известия в пресата, че " турците са подготвени да излязат с други начинания в подтекста на уреждането на украинския спор ". " В него се загатват разнообразни формати, в това число, да речем, " Русия и Съединени американски щати, водещите страни от Западна Европа " и така нататък " Но това към този момент са единствено догадки и нищо повече ", сподели Ушаков (цитиран от организация ТАСС). " Но всичко е обвързвано с това, че турците, несъмнено, няма да пропуснат своите благоприятни условия тук и ще предложи нещо. "
 Министерство на външните работи на Русия: Не се отхвърляме от договаряния с Украйна и не сме срещу ходатайство
Министерство на външните работи на Русия: Не се отхвърляме от договаряния с Украйна и не сме срещу ходатайство

Украйна трябвало да спре войната

За какво могат да приказват Путин и Ердоган?

Но в случай че вероятностите за по-мащабни мирни договаряния за разрешаване на украинския спор до момента наподобяват изцяло неразбираеми, защо друго могат да приказват президентите на Русия и Турция?

Турция, която поддържа близки връзки както с Москва, по този начин и с Киев, в действителност се преглежда от мнозина като евентуален медиатор в украинския спор. Анкара е единствената членка на НАТО, която не е наложила масирани наказания на Москва , а Ердоган се среща постоянно с Путин. В същото време Турция непосредствено осъди експанзията на Русия против Украйна, доставя на Киев бойни дронове " Байрактар " (и ), а също по този начин затвори Босфора за прекосяване на съветски военни кораби към Черно море.

През месеците на украинската война Ердоган съумя да реализира прочут триумф в ролята на медиатор сред страните. През септември администрацията на Ердоган, в това число петима командири от бранителите на Азовстал.

Преди това Ердоган, дружно с Организация на обединените нации, инициира и бе една от страните в договарянията за деблокиране на износа на украинско зърно от южните пристанища на Украйна . Москва и Киев се съгласиха и договаряния в Истанбул, вследствие на които бяха подписани съглашения за основаване на кулоар от украинските пристанища през Черно море до Турция и по-нататък до друга дестинация. Сделката изтича през ноември тази година и западните страни демонстрират интерес към нейното удължение .

Следва също да се напомни, че в Истанбул сред делегациите на Русия и Украйна, в които Москва беше показана от Владимир Медински., на който се твърдеше, че е реализиран пробив и даже се заприказва за спокойно съглашение, само че до такова не се стигна.

Опитите на Ердоган да посредничи във войната имат за цел да покажат въздействието му пред гласоподавателите в Турция. Скоро предстоят избори - и Ердоган би трябвало да наподобява като значим районен състезател . Когато тези опити съумяха да обезпечат договорка за зърно, Съединени американски щати обществено благодариха на турския президент - и това сигурно ускори позицииите му.

Но въпросът не се лимитира до демонстриране на въздействие пред гласоподавателите вкъщи - Ердоган би трябвало да ускори търговията с Русия, с цел да преодолее. На фона на внезапния спад в равнището на западните вложения и очевидното напрежение сред Турция и Европа, Ердоган гледа към парите на страните от Персийския залив, Китай и Русия.

В условията на тежките западни наказания против Москва, търговията с Турция е значима за съветската стопанска система и тя в същото време облагодетелства и турските компании. Ердоган знае по какъв начин може да повлияе на Путин и може да го употребява.

В самото начало на съветската инвазия в Украйна Анкара изясни на Запада, че каквито и да било наказания, които наложи на Москва, няма да окажат въздействие върху съветската стопанска система, защото стоките от Турция значат относително малко за съветската търговия и промишленост. Западните политици наподобява са повярвали.

Въпреки това в един миг Турция стана стратегически значима за руснаците във връзка с паричните преводи - даже руснаците, избягали от страната, могат да получават парични преводи в Турция. От този миг нататък американският и европейският напън върху Турция се усилиха - и три турски банки стопираха да одобряват съветските карти " Мир ".

Ердоган в никакъв случай не е подлагал на критика Путин и след той сподели пред кореспонденти, че всеки може да се опита да разбере за какво съветският президент е почнал тази война. Някои смятаха, че Ердоган се пробва да легитимира окупацията, само че е явно, че той приказва по този начин, че да не скапва връзките с Путин.

Трябва също да се помни, че военната политика на Турция е координирана с Европейски Съюз и Съединени американски щати - Турция счита суверенитета на Украйна за собствен приоритет, а Крим за украинска територия. Турция поддържа Украйна с много съответни стъпки - като й продава и подарява дронове.

Но за западните водачи е значимо да имат евентуален канал за договаряния сред Путин и Зеленски, а Ердоган през днешния ден наподобява единственият, който дава някакъв късмет за това.

Помага ли Турция на Русия да заобиколи глобите?

Анкара може да се интересува от Москва като сътрудник значително по стопански аргументи. Турция и Русия си сътрудничат доста в стопанската система и от 24 февруари, когато стартира войната, турският експорт за Русия стартира внезапно да нараства. Западните компании напущат Русия, само че неналичието на наказания от Анкара разрешава стоките им да се транспортират през Турция.

Спрямо август предходната година турският експорт за Русия се е удвоил - от $451 млн. на $949 млн. От 1995 година Турция е член на митническия съюз с Европейски Съюз.

Но в този момент Европейският съюз реши да постави завършек на тази процедура. Ръководителят на Европейски Съюз Урсула фон дер Лайен сподели тази седмица, че блокът се готви да предприеме дейности против тези, които " вземат европейски артикули, транспортират ги до трети страни и по-късно до Русия ". Мнозина одобриха това като предизвестие към Анкара и турския бизнес.

Сега Европейски Съюз ще включи такива лица в специфичен лист и ще вкара ограничаващи ограничения против тях. " Това е доста мощно възпиращо средство, с цел да сме сигурни, че няма да се заобикалят глобите през трети страни към Русия ", сподели ръководителят на Европейската комисия.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР