В четвъртък, 21 септември, всеобхватното икономическо и търговско споразумение (ВИТС,

...
В четвъртък, 21 септември, всеобхватното икономическо и търговско споразумение (ВИТС,
Коментари Харесай

СЕТА влиза временно в сила от утре

В четвъртък, 21 септември, всеобхватното икономическо и комерсиално съглашение (ВИТС, познато още и като СЕТА) сред Европейски Съюз и Канада краткотрайно влиза в действие.

Временното използване на съглашението е разследване от неговото утвърждение от страните — членки на Европейски Съюз, изразено в границите на Съвета, както и от Европейския парламент. То обаче ще влезе в действие напълно и дефинитивно едвам когато бъде утвърдено от всички страни — членки на Европейски Съюз.

Комисарят по въпросите на търговията Сесилия Малмстрьом съобщи по мотива: „ Това е позитивен сигнал за международната стопанска система, с помощта на капацитета за стимулиране на икономическия напредък и за основаване на работни места. ВИТС е съвременно и напредничаво съглашение, което ясно въплъщава нашия ангажимент за свободна и обективна търговия, учредена на полезности. То ни оказва помощ да моделираме глобализацията и разпоредбите, на които се подчинява международната търговия. Освен това ВИТС извежда на напред във времето твърдия ни ангажимент за стабилно развиване и резервира способността на нашите държавни управления да регламентират в полза на обществото. Това съглашение също по този начин доста укрепва връзките ни с Канада — един стратегически сътрудник и съдружник, с който имаме дълбоки исторически и културни връзки. “

Какво можем да чакаме от ВИТС?

ВИТС дава за предприятията от Европейски Съюз, без значение от техния мащаб, нови благоприятни условия за реализиране на експорт за Канада. То ще разреши на предприятията от Европейски Съюз да вършат икономии в годишен размер от 590 милиона евро — сумата, която заплащат под формата на мита върху стоките, изнасяни за Канада. Считано от 21 септември, ВИТС отстранява митата за 98 % от продуктите (тарифните линии), с които Европейски Съюз търгува с Канада. То също по този начин обезпечава на сдруженията от Европейски Съюз най-хубавият достъп, който в миналото е бил предоставян на сдружения отвън Канада, до възлагането на публични поръчки освен на федерално ниво, само че и на провинциално и общинско ниво.

Особено огромна изгода от ВИТС ще имат по-малките сдружения, които минимум са в положение да покриват бюрократичните разноски при износа за Канада. Малките предприятия ще икономисват време и пари, да вземем за пример като заобикалят дублиращите се условия за изпитване на продуктите, дългите митнически процедури и скъпоструващите правни разходи. Органите на страните членки, които се занимават с поощряване на износа, са подготвени да оказват помощ на предприятията да стартират презокеански експорт, да насърчат съществуващия търговски продан и да привлекат вложения.

С ВИТС ще бъдат основани нови благоприятни условия за европейските аграрни стопани и производители на храни, като в това време напълно ще бъдат предпазени сензитивните за Европейски Съюз браншове. Европейски Съюз в допълнение отвори пазара си за някои конкурентни канадски артикули по един стеснен и уравновесен метод, като паралелно с това е усъвършенстван достъпът до канадския пазар за значими европейски експортни артикули. Те включват сирене, вино и спиртни питиета, плодове и зеленчуци, както и модифицирани артикули. ВИТС също по този начин ще отбрани 143 географски означения на Европейски Съюз в Канада, отнасящи се до висококачествени районни хранителни артикули и питиета.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР