В четири поредни петъка, от средата на октомври до средата

...
В четири поредни петъка, от средата на октомври до средата
Коментари Харесай

Безплатни очни прегледи за диабетна ретинопатия и макулна дегенерация

В четири следващи петъка, от средата на октомври доникъде на ноември, Клиниката по очни заболявания на УМБАЛ " Царица Йоанна - ИСУЛ " ще прави безвъзмездни очни прегледи, ориентирани към пациенти с диабетна ретинопатия и обвързвана с възрастта макулeна недъгавост. Инициативата на клиниката е във връзка Световния ден на зрението, който е на 13 октомври.

Прегледите ще се правят от 12:00 до 14:00 часа при авансово записване на телефона на Клиниката по очни заболявания на следните дати:

14 октомври
21 октомври
4 ноември
11 ноември

Прегледите ще включват:
Измерване на зрителната острота; Оглед на очното дъно; Консултация на здравната документация
Ако положението на пациента постанова спомагателни, високоспециализирани проучвания, те още веднъж ще бъдат безвъзмездни, само че след хоспитализация.

Близо 450 000 са хората у нас, които страдат от диабетна ретинопатия и макулена недъгавост, обвързвана с възрастта.

Макулната недъгавост е една от трите причина за слепота при хора над 55-годишна възраст. Останалите две са катаракта и глаукома. Около 1% от хората от 50-60-годишна възраст стартират да развиват макулна недъгавост. Всеки пети на възраст над 70г. има с някаква форма на болестта - суха или влажна. Сухата форма прогресира постепенно и последователно нарушава зрението. За разлика от нея влажната настава ненадейно. Симптоматиката постоянно се разказва като сиво-черна пелена, която внезапно покрива зрителното поле. Добрата вест е, че при навременно лекуване това положение може да се овладее, а актуалните лекарства, които се употребяват за задачата, се поемат напълно от Здравната Каса.

Диабетната ретинопатия е хронично заболяване, последица от захарния диабет. Тя е една от водещите аргументи за слепота измежду популацията в работоспособна възраст. Ретинопатия се развива при 90% от пациентите с недобре обезщетен захарен диабет първи или втори вид. Тя е причина за 12% от новооткритите случаи на слепота годишно. Предимството за пациентите с новодиагностицирана диабетна ретинопатия е, че ще могат да се съветват и с ендокринолог от Клиниката по метаболитно-ендокринни болести.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР