В честването ще участват организации, институции и граждански групи, сред

...
В честването ще участват организации, институции и граждански групи, сред
Коментари Харесай

Отбелязваме Нощта на прилепите

В честването ще вземат участие организации, институции и цивилен групи, измежду които: Зелени Балкани; Българска Фондация „ Биоразнообразие “ – БФБ; Фондация ЕкоОбщност; Регионален Исторически Музей – Благоевград; Регионален Исторически Музей – Плевен; Регионален Исторически Музей – Русе; Дирекция Природен Парк „ Врачански Балкан “; Община Ловеч; пещерняци, алпинисти и доброволци.


В събитията са включени голям брой начинания - презентации, детски рисунки, прилепна гимнастика, „ прилепни игри “, разнообразни ателиета и томболи, арт работилници, изложения, викторини, презентации и филми ще предизвикат интереса към тайнствения живот на прилепите.

Целта на самодейността „ Нощ на прилепите “ е да се покаже, че прилепите не са по никакъв начин страшни, а в противен случай разнообразни и симпатични. В България се срещат 33 типа от вероятните 35 в Европа и всички те са насекомоядни. Прилепите са доста потребни, тъй като огромна част от насекомите, с които се хранят са вредители в селското стопанство, а пък прилепите в градовете оказват помощ в битката с комарите, като едно малко кафяво прилепче може да изяде 1000 комара на вечер.

Целта на акцията е и да запази колониите на прилепите в над 6000 български пещери. Много от тези пещери попадат в местообитание, което е обект на отбрана в мрежата НАТУРА 2000 по Директивата за хабитатите – местообитание 8310 Неблагоустроени пещери.

Инициативата за честване на събитието е на Секретариата на EUROBATS – Споразумението за запазване на европейските типове прилепи.

Отбелязана за първи път през 1990 година във Франция и Полша, през днешния ден Европейската нощ на прилепите се провежда допълнително от 30 страни, измежду които и България. През 2012 година, за първи път към събитието се причислиха и Съединени американски щати, Филипините, Азербайджан, Израел, Тунис, Украйна и Ливан. С това Нощта на прилепите се трансформира в интернационална демонстрация, надхвърляща мащабите на „ Стария континент “, която цели да запознае повече хора с неповторимия метод на живот и огромната значителност на едни от най-интересните животни на планетата - прилепите. Обичайно западните страни означават нощта на прилепите в последния уикенд на август, само че в България честването е след втората половина на септември, с цел да могат да се включат и възпитаници в самодейностите.

Днес в Стара Загора „ Зелени Балкани “ ще чакат гостите си, с цел да им показват галерия с фотографии на 33-те типа прилепи, които се срещат в България.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР