В чест на 120 години от рождението на големия български

...
В чест на 120 години от рождението на големия български
Коментари Харесай

Веско Стамболов с интеграл на късните клавирни опуси на Владигеров

 В чест на 120 години от рождението на огромния български композитор Панчо Владигеров Международният музикален фестивал " Варненско лято “ дава опция на морската аудитория да чуе един впечатляващ клавирен план. " Късният Владигеров “ ще прозвучи в осъществяване на пианиста Веско Стамболов на 20 юли в Градската художествена изложба от 19 ч. С този концерт фестивалът продължава и линията да връща на родна сцена наши сполучливи музиканти и да уважава великите в българската музика, какъвто е Владигеров - един от  основателите на първия български фестивал. 

" Не бях свирил до момента Миниатюрите " Шумен ", оп. 29, а съгласно мен те са измежду най-хубавото от Владигеров, разучих ги особено за този концерт на фестивала – споделя Веско Стамболов. - Те са и най-близки като дължина и настроения до пиесите на късния Владигеров, които ще прозвучат по-късно. Тези миниатюри са и основата, върху която композиторът е стъпил, когато е писал последните си опуси. “ В програмата на концерта ще прозвучат още Три къси пиеси за пиано, оп. 64 (1972), Четири пиеси за пиано, оп. 65 (1973), Пет силуета за пиано, оп. 66 (1974), Пет поетични картини за пиано, оп. 68 (1976), Четири стенописи за пиано, оп. 69 (1977) и Три багатели за пиано, оп. 70 (1978). Те са издадени едвам през 2006 година от издателство Edition Elm. Пианист с нюх и трайни ползи към предизвикателни музикални планове, Веско Стамболов към този момент има възторженостите на рецензия и аудитория за " Късният Владигеров “, в този момент и варненската аудитория ще има опция да чуе плана. 

Ето и думите на самия Владигеров за опусите му 64, 65 и 66: “В последно време написах три опуса за пиано - пиеси, които са нещо напълно друго в моето творчество. В тях съм търсил нови пътища, нови изявления, обаче аз постоянно се придържам твърдо към моя жанр и светоглед. " Патриархът на българската класическа музика посвещава последните седем години от живота си (1972 - 1978) напълно на обичания си инструмент, създавайки всяка година по един цикъл от пиеси за пиано - опусите от 64 до 70 ( като се изключи опус 67 - Четири песни за сопран и пиано по текстове на Лилиев). 

" По-смели в хармоничния си език и по-богати на цветове са тези миниатюри, само че и по-интимни в израза – споделя за пиесите Веско Стамболов. - Израз по-често на горест, само че също и на замайване от живота, на обич към неимоверното благосъстояние на българските национални песни и танцови ритми. Това са пиеси-настроения; пиеси-състояния; пиеси-пейзажи; пиеси-спомени; пиеси в духа на националните песни - игриви или печални, мерени или безмензурни; танци в най-разнообразни неравноделни ритми; два виртуозни етюда; импресионистични картини; пиеса, пропита от изтънчен еротизъм; ретро пиеса “в общ звук " - спомен за безметежните предвоенни години в Берлин; пиеса в под напрежение късно-романтичен стил; пиеси, изпълнени с пословичния комизъм на Владигеров - любезен или пиперлив. В тези къси произведения, родени в тишина,  Владигеров е по-обърнат във вътрешността към себе си и се взира в предишното. Клавирният език е по-изчистен, транспарантен и пречистен, а музикалните хрумвания се излагат и развиват с изключителна сбитост. “

Веско Стамболов е роден във Варна, където приключва НУИ " Добри Христов “ и продължава в Националната музикална академия " Панчо Владигеров “ в София. Доказал е своя гений с многочислени Бахови рецитали в " Музикферайн " – Виена; в новата концертна зала MuTh във Виена; в Барселона (седем рецитала); на фестивалите " Изкуството на Барока “, " Аполония “, " Варненско лято ", в Истанбул, Нюрнберг и други Реализира първото в България интегрално осъществяване на  8-те концерта на Бах за соло клавир и оркестър, както и на концертите за 2, 3 и 4 клавира и оркестър. Германската звукозаписна компания “Metarecords " издава два компактдиска на Стамболов с интеграл на соловите клавирни концерти на Бах със струнен квартет. Репертоарът му включва над 40 концерта за пиано и оркестър, сред тях двата на Шопен, и още на Шуман, Григ, Чайковски, Рахманинов, Прокофиев. Носител е на награди от наши и интернационалните конкурси  - “А. Русел " (Grand prix и Специалната премия на Шопеновия комитет - Париж), “Рахманинов " (първа), “Виенска класика " (първа), “Св. Обретенов " (първа), “М. Каналс " - Барселона (пета премия и медал) и други Записва двоен диск с произведения на Рахманинов за две пиана дружно с Весела Маринова за “Nimbus records " – Англия. Носител е на “Кристална лира " за 2004. От 2012 година пианистът живее в Барселона, където е професор по камерна музика и пиано в Консерватория " Лисеу “.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР