В чест на 1100-годишния юбилей от славната победа на цар

...
В чест на 1100-годишния юбилей от славната победа на цар
Коментари Харесай

1100 години от битката при Ахелой, президентът на честванията

В чест на 1100-годишния празник от славната победа на цар Симеон I при Ахелой през 917 година, сдружения и клубове за исторически възстановки в страната, ще пресъздадат борбата сред българската и ромейската армия наоколо до бойното поле край града, като показват въоръжение и снаряжение и бойни практики на войските. 

На националното честване ще участва и президентът Румен Радев. То ще се срещне с кмета на община Поморие Иван Алексиев и кмета на град Ахелой Иван Георгиев в постройката на Народно читалище „ Светлина – 1934 “. 

По-късно президентът ще следи възстановка на борбата при Ахелой с присъединяване на съдружие „ Авитохол “ и доброволци от цялата страна, след което ще се включи в празничното шествие до паметника на цар Симеон I.
Панихида за падналите воини в борбата при Ахелой ще бъде отслужена от Сливенския митрополит Йоаникий, а президентът ще произнесе слово, след което ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на цар Симеон I. 

Паметникът на Симеон I Велики в Ахелой е открит на 20 август 2007г. Поводът е навършването на 1090 години от успеха над византийския военачалник Лъв Фока. 

Програма на честването планува:

18.00 ч.- Историческа възстановка на Ахелойската борба - градски стадион, град Ахелой.
19.30 ч. - Тържествено шествие и почетна стража до паметника на Цар Симеон І в град Ахелой.
20.00 ч. - Официална гала с присъединяване на почетен часовой от състава на Военноморските сили. Поднасяне на венци и цветя. Тържествена заря.
21.00 ч. - Празничен концерт.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР