В Черно море се увеличава количеството на пластмасови отпадъци. Това

...
В Черно море се увеличава количеството на пластмасови отпадъци. Това
Коментари Харесай

Внимание! Нещо ужасно се случва с Черно море

В Черно море се усилва количеството на пластмасови боклуци. Това са наблюденията на учените от Института по океанология във Варна. Те се върнаха от следващата експедиция, на която изследваха и качеството на водата, съобщи Българска национална телевизия.

Река Дунав е най-големият замърсител на Черно море. Пластмасовите боклуци на половин Европа се изливат в румънски териториални води и поради южното течение се събират в региона на Дуранкулак и нос Калиакра. Корабният трафик също генерира отпадъци. Пластмасови острови се следят по маршрута на плавателните съдове в Черно море.

Предимно пластмаса, найлонови торбички, изхвърлени касетки, касетки дори разнообразни размери, сподели доцент Кремена Стефанова, Институт по океанология-Варна при Българска академия на науките.

Резултатите за качеството на водата също са тревожни, а това е значимо за екосистемата в Черно море.

Резултатите досега са сред умерено и положително във връзка с крайбрежните води и по индикаторите фитопланктон, дънни местообитания и макроводорасли. Трудно става самопречистването на морето. Това е един организъм, който в действителност се стреми към някакъв баланс, добави тя.

Изследванията са част от уговорките на страната ни към Европейския съюз за мониторинг на Черно море. Заради незадоволителното финансиране обаче учените океанолози съумяват да изпълнят едвам една трета от наложителните експедиции.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР