В чътвъртък имаше дълъг коалиционен съвет с премиера Бойко Борисов,

...
В чътвъртък имаше дълъг коалиционен съвет с премиера Бойко Борисов,
Коментари Харесай

Менда Стоянова: Не само болнични, а пакет от мерки

В чътвъртък имаше дълъг съдружен съвет с премиера Бойко Борисов, който по-късно се разшири с изпълнителната комисия. Това, което през днешния ден изваждате като вест, е частта за болничните, само че има още 3-4 неща. Всъщност ние предлагаме пакет от няколко ограничения, към който се обединихме. Нашите съдружни сътрудници от " Обединени патриоти " са ги записали в тяхната си стратегия. Има за тези ограничения диря и в държавната стратегия. Те упорстваха в този момент – в средата, или към края на мандата да се види реализацията на част от тези ограничения. Това съобщи в ефира на нова телевизия председателката на комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова.

„ Напоследък се приказва, че обединението не е постоянна и няма да издържи. За нас е извънредно значимо да приключим мандата си, тъй като стопанската система в България върви добре. Започват и би трябвало да бъдат довършени доста градежи и планове, значими за хората и страната неща. Ако се спрем на стопанската система, виждате растеж в приходите. Това би трябвало да продължи, би трябвало да има устойчиво държавно управление. Трябва и нашите съдружни сътрудници да получат задоволство. Това беше тяхно искане. Ако беше наше искане, евентуално щяхте да го видите в бюджета, още при внасянето му от държавното управление. Ние се сплотяваме към тези неща ”, сподели тя.

„ Това беше предложение, което изкристализира вследствие на един разбор, изработен от работодателите за внезапното повишение на болничните в последните години. Ясни сигнали, че става дума за злоупотреби в една огромна част от тях. Преди години, когато въведохме първите три дни да се заплащат от работодателя, една от задачите беше да се реши този проблем посредством надзор от работодателя върху своите служащи. Това очевидно не се получи. Ефектът го няма. Ако го заплаща Национален осигурителен институт, го плащаме всички ние. Сега желаеме да разделим отговорността сред работодателя и този, който употребява болничните, когато те порастват неимоверно доста. Искам да изясня, че изключение от правилото ще бъдат болничните за развъждане на дете. Както и за болничните при трудова акцидент. Ако има такава, то е ясно, че болничните не са подправени ”, изясни Стоянова.

„ Проблемът с подправените болнични е огромен. С инвалидните пенсии също има огромен проблем. Има го, само че единствено с надзор нещата не се вземат решение. Данъчните управляват, само че в основата на това да се събират доходи, е доброволното заплащане. Контролът е единствено спомагателна мярка. В закона би трябвало да има текстове, които да те принуждават да го спазваш непринудено ”, счита депутатката.

„ Трудно се потвърждават тези неща, изключително когато става въпрос за здравето на човек. Надявам се, че ще има два резултата. Единият резултат ще бъде спестовност от болничните, които заплаща Национален осигурителен институт след третия ден, тъй като ще има резултат на общо понижаване на болничните. Такъв ще има, уверена съм, и разчитаме на подобен. Вторият ще се получи при работодателите, които по този начин или другояче заплащат една маса за работна заплата и огромна част от нея отива за болнични. Ако там хората работят, обикновено е да се покачат средствата за работна заплата, защото ще се увеличи производството. Разбирам работодателите, които са в обстановка служащите да не дойдат на работа, тъй като са си взели болничен. Провалят се процеси. Тази мярка е направена с тази цел - да се спрат злоупотребите ”, сподели още Стоянова.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР