В частта за енергетика на Националния план за възстановяване и

...
В частта за енергетика на Националния план за възстановяване и
Коментари Харесай

КНСБ: Планът за възстановяване ще докара невиждани цени на тока

В частта за енергетика на Националния проект за възобновяване и резистентност има задължения, притеснителни за енергийната сигурност

Според КНСБ в енергийната част на Националния проект за възобновяване и резистентност (НПВУ) има редица задължения, които будят терзания за енергийната сигурност на страната и не могат действително да допринесат за възобновяване и резистентност в бранша.

Това написа в мнение по отношение на нови оферти на синдиката в НПВУ в бранш "Енергетика ", предава Българска телеграфна агенция. От Конфедерацията са на мнение, че в границите на настоящата ценова и ресурсна рецесии, които няма изгледи да бъдат преодолени скоро, е неприемливо да се стопират надеждни енергийни мощности на лични въглища.

КНСБ упорства да се преразгледа задължението за обезпечаване на 40 % понижение на годишните излъчвания на въглеродния диоксид (СО2) от бранш "Електроенергетика " до 2026 година по отношение на 2019 година, тъй като това ще ни обвърже с условия за дълбока смяна в комплекса "Марица изток " още в идващите 3 години.

От КНСБ смятат още, че плануванаъа промяна за възстановяване на корпоративното ръководство на държавните компании в енергийния бранш, при което те да бъдат отделени от Българския енергиен холдинг (БЕХ), ще породи тежки административни и финансови проблеми, които ще рефлектират върху индустриалните и капиталови стратегии на основни енергийни предприятия, в които работят хиляди хора.

Според синдиката унищожаване на ролята на Националната електрическа компания (НЕК) като публичен снабдител и унищожаване на квотите за контролирания пазар през 2022 година ще имат обилни последствия върху цените за крайните консуматори. "Недопустимо е в актуалното положение на ценова рецесия да се възнамерява либерализация на пазара на дребно, която включва първи стадий още през идната 2023 година и ще продължи през 2025 година ", написа в мнението.

КНСБ смята, че отпадането на така наречен кръстосано субсидиране за сдруженията в границите на БЕХ, комбинирано с либерализацията на пазара през 2023 и 2025 година, ще докара до равнене на цените за бита с тези на свободния пазар, което ще бъде непостижимо за по-голяма част от семействата.

Заложеният план за национална инфраструктура от уреди за предпазване на електрическа сила с общ заряден енергиен потенциал от 6000 мегаватчаса не откри поддръжката на професионалните среди и не е включен като алтернатива в нито един стратегически разбор за развиване на електроенергийния бранш у нас, които ние обсъждахме в последните три месеца. КНСБ смята за оправдано да се ограничи обсегът на плана за "батерийните масиви ", който в сегашния си тип ще натовари финансово Електроенергийния систематичен оператор (ЕСО), ще се осъществя доста по-рано, по отношение на ВЕИ централите, които би трябвало да обслужва, и ще сътвори причина за конкуренция с ПАВЕЦ на НЕК.

Териториалните проекти за обективен преход са упоменати незадълбочено в проекта и са трансферирани към нова Комисия по енергиен преход и Консултативен съвет за Европейската зелена договорка, допълват още от КНСБ. За реализиране на фактически обективен преход във въглищните райони, синдикатът предложи да се извърши картографиране на уменията на работещите в засегнатите предприятия, както и основаване на държавно дружество "Конверсия на въглищни райони ".

КНСБ смята, че в най-кратки периоди би трябвало да бъде призната Национална енергийна тактика за 2030 година с небосвод до 2050 година, която да подсигурява запазването на енергийната сигурност на страната, обективен енергиен преход и справяне със обществените и икономическите провокации в бранша. От Синдиката ще упорстват за предприемане на стъпки към смяна на модела в бранш Енергетика единствено след задълбочено разискване със обществените сътрудници.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР