В част от източните и южните райони на страната, вследствие

...
В част от източните и южните райони на страната, вследствие
Коментари Харесай

Малък Сечко дъждовен, есенните посеви отново заспиват

В част от източните и южните региони на страната, вследствие задържалото се топлото за сезона време в края на януари и плануваните високи температури при започване на февруари, ще се основават условия за обновяване на вегетацията при зимните житни култури. На обособени места в Югоизточна България, където се чакат оптимални стойности над 15-16 градуса, има възможност някои рано цъфтящи овощни типове (бадем, кайсия, праскова) да излязат от насилствен покой.

В края на първото и началото на второто десетдневие агрометеорологичните условия ще претърпят основна смяна. Очакваното захлаждане ще възвърне покоя при есенните посеви, ще предотврати нежелателната, преждевременна, вегетация при някои трайни насаждения в южните региони.

През втората половина на февруари плануваните температури, близки до климатичните правила, ще поддържат неподвижен зимуващите аграрни култури в по-голямата част от страната. Изключения ще се следят по Черноморието и в южните региони, където през третото десетдневие средноденонощните температури ще се приближават до биологичния най-малко, нужен за обновяване на вегетационните процеси при зимните житни култури.

През февруари плануваните стойности на минималните температури, до минус 13 градуса, в условия без снежна завивка и при по-продължително задържане, ще съставляват заплаха за пшеницата и ечемика във етапи 1-3 лист, както и за посевите с рапица, които не са формирали розетка. В края на януари тук-там в югоизточните региони при част от есенни посеви, зимуващи в начални етапи от развиването си, са установени частични повреди от измръзване. Тези посеви през най-студените януарски дни (6-9.01.) не бяха предпазени от снежна завивка.

Прогнозираните превалявания през февруари се чака да бъдат близки до нормата за месеца и ще усилват есенно-зимните влагозапаси в двуметровия почвен пласт. Честите превалявания през месеца ще поддържат високо наличието на влага в горните почвени пластове, което на доста места в страната ще затруднява провеждането на някои агротехнически мероприятия - подхранването на есенните посеви с азотни минерални торове, предсеитбените обработки на площите, планувани за засяване с ранни пролетни култури (грах, фий, овес, пролетен ечемик).

По-подходящи условия за осъществяване на резитби в лозовите и овощните масиви ще има през първото и през третото десетдневие. В регионите с регистрирани ниски негативни температури, под минус 15-16 градуса, резитбите на десертните сортове лози е желателно да се правят след взимане на проби за определяне на размера на възможните повреди от измръзване.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР