В часовете след обявяването на Йерусалим за столица на Израел

...
В часовете след обявяването на Йерусалим за столица на Израел
Коментари Харесай

След решението на Тръмп: Остри реакции и протести

В часовете след оповестяването на Йерусалим за столица на Израел от американския президент Доналд Тръмп, атмосферата в страната е пропита с еуфория, рецензия и боязън.

Заговори се за нова епоха, за нова произрелска политическа линия на Съединени американски щати, а в Йерусалим бяха издигнати плакати с надписи за одобрение.

ВИЖТЕ СВЕЩЕНИТЕ ЗА ТРИТЕ РЕЛИГИИ МЕСТА В ЙЕРУСАЛИМ В НАШАТА ФОТОГАЛЕРИЯ

"Това е исторически ден ", съобщи министър председателят Бенямин Нетаняху в телевизионно послание след основната тирада на Тръмп.

"Historic " and "a courageous decision " - Israel's PM Benjamin Netanyahu thanks President Trump for his recognition of Jerusalem as his nation's capital https://t.co/xk87U28UTm pic.twitter.com/rAz5DwQaXc
— BBC News (World) (@BBCWorld) December 6, 2017
Решението на президента Доналд Тръмп е значима крачка към мира, тъй като няма мир, който да не включва Йерусалим като столица на Държавата Израел, напомни израелският министър председател.

Нетаняху прикани още всички страни, които търсят мир, да се причислят към Съединените щати, с цел да признаят Йерусалим за столица на Израел и да реалокират своите посолства там.

Йерусалим - за какво нажежава пристрастеностите, какво би трябвало да знаем

Тръмп ще признае през днешния ден Йерусалим за столица на Израел

Тръмп ще признава Йерусалим за израелски, Арабската лига настръхна

Не такава бе реакцията на света към безапелационното решение на американския президент.

Осем от 15-те държави-членки на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации желаеха изключителна незабавна среща поради решението на Вашингтон.

Ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини изрази от името на Европейския съюз "сериозно безпокойствие " по отношение на преместването на столицата.

Европейски Съюз приканва всички страни в района към успокоение и въздържаност, с цел да се избегне ескалация на напрежението.

Могерини разговаряла по телефона с президента на Палестинската автономност Махмуд Абас и изтъкнала твърдата позиция на Европейски Съюз, съгласно която окончателният статут на Йерусалим като бъдеща столица на Израел и Палестинска страна би трябвало да бъде организиран посредством договаряния, отговарящи на аспирациите на двете страни.

#Venezuela rechaza acción arbitraria de #EEUU contra la soberanía de #Palestina https://t.co/d0XJFltPcB pic.twitter.com/WOGiBLYJbw
— teleSUR TV (@teleSURtv) 7 декември 2017 година
Очаквано, Тръмп понесе остра рецензия от арабския свят и най-много от страна на палестинците.

Саудитският крал Салман предизвести за последствията от това решение и съобщи, че то е "опасна стъпка ", способна да провокира гнева на мюсюлманите по света.

Президентът на Палестина Махмуд Абас отхвърли ролята на Съединени американски щати като медиатор на мира в Близкия изток.

Pdte. de #Palestina, Mahmud Abbás: #EEUU se aleja del proceso de paz en Medio Oriente https://t.co/ytlf89nEwJ pic.twitter.com/traZneN8qh
— teleSUR TV (@teleSURtv) 7 декември 2017 година
По-рано стана ясно, че американският водач е уведомил палестинския си сътрудник за решението си да реалокира посолството на страната му в телефонен диалог.

В отговор Абас е предизвестил Тръмп, че сходно решение ще има "опасни последствия ".

И те започнаха в същия ден след речта на Тръмп.

По улиците на палестинския град Рамала протестиращи раздраха и изгориха американското знаме.



Близо 1500 души се събраха пред консулството на Съединени американски щати в Истанбул също, с цел да стачкуват против признаването на Йерусалим за столица на Израел, съобщи Франс прес.

Massive protest in #Istanbul is underway against Trump’s decision to recognize #Jerusalem as the capital of Israel. #القدس_عاصمة_فلسطين_الأبدية pic.twitter.com/W9LA2qssu1
— #القدس_عاصمه_فلسطين_الابديه (@BashiirSuuley) 6 декември 2017 година
Протестната акция беше шумна, само че мина спокойно. Полицията отдели региона на консулството, ситуирано край Босфора.

Подобен митинг се състоя и пред посолството на Съединени американски щати в Анкара, където стачкуващите размахваха портрети на турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още вести харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР