В часа на Христовото Рождество цялото небе се е вдигнало,

...
В часа на Христовото Рождество цялото небе се е вдигнало,
Коментари Харесай

╫ В часа на Христовото Рождество цялото небе се е вдигнало, обзето от изумление и радост

В часа на Христовото Рождество цялото небе се е вдигнало, обзето от учудване и наслада, виждайки началото на осъществяването на предвечните предначертания  начало, подготвяно посредством откровения, наредби, праобрази, феномени, пророчества. Онези, които се готвят да честват тържествено това събитие, най-добре биха прекарали последните часове, които го предхождат, като благоговейно размишляват за това, по какъв начин то се е подготвяло.

И така, когато настъпи нощната тишина, когато грижите улегнат и вашият разум се освободи от тях, насочете мислите си в дълбочината на ветхозаветните времена и от тогавашните откровения съберете всички черти на бъдещото явяване на Сина Божий на земята за наше избавление. Аз ще ви предложа нещо, което ще ви помогне за това.

Застанете ли пред входа на пещерата, в която се е родил Господ, с цел да погледнете от там обратно, или пък пред заключените порти на Едемския парадайс, с цел да устремите погледа си напред, картината по своята същина няма да се промени. Вие ще видите по какъв начин тези, които са обрисували лика на Спасителя, от най-простите черти са възхождали към все по-сложни, от общите  към частни, от многообятните към по-подробни.

Днес не е време за поуки, а за славословия, не е време за директиви, а за признателност, не е време да преподаваме уроци, а да изразим насладата си. Нека признателно славословим Господа и се възрадваме в Неговото свято име. Слава на Твоето неизказано състрадание, Господи, задето не си ни оставил в нашето тъпо проваляне! Слава на Твоята безкрайна премъдрост, устроила за нас подобен дивен метод на избавление! Слава на Твоята промислителна грижа, посредством която ни призоваваш да станем и ние причастници на Твоята изкупителна берекет! Елате, всички да възхвалим Господа, Който милостиво погледна на смирението на Своите раби!

Ангелите Го славят - само че не поради себе си. Застанали сред небето и земята, те ту повдигат очи към небесата, ту свеждат взор към земята. Виждайки на небето Божията популярност, а на земята - мир и благословение, те не могат да сдържат хвалебните песнопения, които несъзнателно бликват от устата им. А по какъв начин да се сдържим ние, когато в Христовото Рождество всичко е станало поради нас! Ето, подготвя се умилостивителната жертва - Божият Агнец, Който ще бъде заклан поради нашето избавление! Ето, слиза от небето Хлябът на живота, Който ще дарува живот на света! Ето, Сам Господ, като Пастир се е вдигнал от небесната висота и, оставяйки деветдесетте и девет овци - ангелските множества, слиза, с цел да търси едната - заблудилото се човечество, та като го вдигне върху раменете Си, да го занесе избавено при Своя Отец.

На този празник ние сме привикнали да си изричаме благопожелания. Но в това може да се крие горчив упрек и изобличение за нас. Радостен или нещастен е за нас днешният ден - това е пробният камък, който ще ни покаже дали нашите връзки към Родилия се Господ са подобаващи или не. Нали ние сме към този момент призвани, пристъпили сме към Него и сме признати от Него. Ние сме Негови и Той е наш. А това значи, че всичко Негово е и наше. Но това, което е Негово, постоянно носи мир и наслада. Затова насладата би трябвало да е всекидневно положение на нашия дух. И то постоянно, а какъв брой повече в дни като днешния!

Нека се постараем и ние да се радваме дружно с другите. Да се възрадваме за човешкия жанр, за който са приготвени такива богатства! Да се зарадваме за останалите наши братя, които към този момент са ги получили. Да се помъчим да се порадваме и за себе си, тъй като и на нас ни е дадена вярата да ги получим. Господ предлага всичко на всички. Върви единствено по пътя, който ти е показан и всичко ще имаш. И наслада ще получиш - такава мощна наслада, че никой няма да може да ти я отнеме!

Амин!
1863 година

Със съкращения от: pravoslavieto.com

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР