В бюджета за следващата година са заложени средства в размер

...
В бюджета за следващата година са заложени средства в размер
Коментари Харесай

Държавата отпуска 360 млн. лв. за вдигане на учителските заплати

В бюджета за идната година са заложени средства в размер на 360 млн. лева за нарастване на заплатите на педагогическите експерти. Това е повече от тазгодишното нарастване, което беше 330 млн. лева Като % нарастването ще бъде по-малко от 20%, с които увеличихме тази година.
Това сподели министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, който взе участие в Национална конференция на тематика " Европейски полезности в образованието в България ", съобщи БГНЕС.
" Отделно чакаме да бъдат заложени средства за нарастване на заплатите на непедагогическия личен състав в сходство с общата политика за 10% нарастване на възнагражденията. Очакваме да бъдат заложени средства за нарастване на дотациите на висшите учебни заведения и Българска академия на науките. Надявам се, че ще успеем да осъществяваме няколко нови стратегии, които ще следва да бъдат дефинирани ", съобщи Вълчев.
Той добави, че за първа година ще има национални стратегии в системата на висшето обучение, с които да предизвикат университетите да имат ефикасни политики в избрани област.
" Най-вероятно едната стратегия ще е за педагогическото обучение. Ще имаме и целеви средства за рационализация на ученическите общежития ", изясни той и добави, че се надява да има средства и за съоръжение на образователните кабинети, което е обвързвано с подобряването на методите на образование.
Вълчев изясни, че чака растежът на средствата за обучение да бъде над половин милиард лева за идната година, по отношение на предходната година.
" 2021 година ще се дават в допълнение 1 380 000 000 лева по отношение на 2017 година за заплащане на педагогическите експерти. Две години даваме по 330 млн. и още две години ще даваме по 360 млн. лева ", посочи министърът.
Той акцентира, че ще бъде надмината междинната заплата за страната, като изключение от това прави столицата, където тя е по-висока.
Следващата седмица се чака да бъде гласуван бюджетът за обучение.
Министърът увери, че възпитателната функционалност не е слизала от дневния ред на просветителната система.
" Всички ни сплотяват разпоредбите и полезностите на обществото, на страната, на общността Европейски Съюз, в която живеем. Обединява ни желанието да имаме по-добър, съразмерен и логичен живот. Затова разчитаме на системата на образованието ", изясни той.
По думите му макар рецензиите против системата на предучилищното и учебно обучение, тя е релативно най-здрава, на която може да доверим децата и вярата за по-добър живот.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР