В бюджета с актуализацията беше заложен един приходоизточник, който трябваше

...
В бюджета с актуализацията беше заложен един приходоизточник, който трябваше
Коментари Харесай

Любомир Дацов: Пълен провал на бюджетирането

" В бюджета с актуализацията беше заложен един приходоизточник, който трябваше да се покрие от постъпление от задатъка, който трябваше да получим за Плана за възобновяване от Европейски Съюз. Закъсняхме с подаването и одобряването. Този доход не постъпи. Най-малкото сега той би трябвало да бъде напълнен. Очаквам до края на годината едно доста постъпление на лични доходи на бюджета и завършването му със знак плюс ", сподели финансовият специалист доцент Емил Хърсев в " Денят ON AIR ".

" Нищо, че Министерството на финансите прави прогнози за инфлация от порядъка на 4,5%, ясно е, че при тази конюнктура, лихвите ще тръгнат нагоре. На някого му беше хрумнало, че могат да употребяват момента и да вземат дълг при релативно по-добри условия. Все още не е ясно дали ще имаш и държавно управление, хубаво е да имаш едни пари разполагаем, които при развиване на разнообразни сюжети да може да употребиш. Това е главният миг. Те имат таван на дълга, който не са оползотворили, даже имат още малко еластичност, т.е. могат да вземат още малко ", изясни финансовият специалист Любомир Дацов пред Bulgaria ON AIR.

Доц. Хърсев съобщи, че упованията за ниските лихви се оказаха заблуда, тъй като се вижда, че за първи път от доста години доходността на българския държавен дълг се качи.

" След три-четири месеца, в случай че би трябвало да се тегли дълг, той ще бъде по-скъп. Те се пробваха да бягат пред вятъра, с цел да създадат някакви положителни условия. Освен това има доста неясноти за идната година какво ще се случва. Повечето от тях са свързани с Плана за възобновяване и резистентност, защото не е доста несъмнено дали ще дойдат задатъци. Аз не бих се обзаложил, че ще дойдат ", сподели още Дацов.

По думите на доцент Хърсев, по първичната стратегия би трябвало тази година да дойдат задатъци, а от идната година да се извършват.

" Какъв е смисълът да залагаш някакви пари, да приказваш едни огромни приказки, когато не може да изпълниш 20-30%? Тази година е доста специфичен неуспех в региона на бюджетирането, по-специално финансовото бюджетиране. Дълбоко съм засегнат от това, което се случва ", акцентира Дацов.

Той означи, че светът е в едно световно преструктуриране, има незадоволено търсене, релативно ниско предложение и това е повода да има дълготрайна инфлация.

Доц. Хърсев разяснява, че прекалено много неща се преплитат, а не се извършва това, което се декларира като цели.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР