В бюджета няма средства за непредвидени разходи, а в заложените

...
В бюджета няма средства за непредвидени разходи, а в заложените
Коментари Харесай

В бюджета няма средства за непредвидени разходи. Средната годишна инфлация ще е 12,6%

В бюджета няма средства за непредвидени разноски, а в заложените финансови разноски няма огромен запас. Това сподели служебната министърка на финансите Росица Велкова на конференция в понеделник.

Велкова добави, че не се чака бюджетът да бъде надвишаващ, което трансформира икономиите в обособените ведомства като единствен метод да се вършат изключителни разноски.

„ Има мнения, че съществуват обилни благоприятни условия на бюджета за финансиране на спомагателни разноски - като енергийни помощи и увеличение на приходите, само че те се несъстоятелни “, сподели Велкова.

Министърката на финансите сподели, че растежът на брутния вътрешен артикул (БВП) за годината ще бъде от 2,9%, а следващата година ще спадне до 2,2%.

„ За тази година чакаме закъснение на растежа на Брутният вътрешен продукт през третото и най-много четвъртото тримесечие на тази година. Инфлацията ще се забави поради стесняване на потреблението освен в България, само че и в Европейски Съюз, и средногодишната инфлация ще е 12,6 на 100. Догодина инфлацията ще е 5,6 на 100 “, сподели министърката.

Към днешна дата от гласуваните 10,3 милиарда лева за държавен дълг са изтеглени 1,8 милиарда Очакваният недостиг към обновената фискална стратегия ще доближи до 6,2 милиарда (4,1% от БВП), а в бранш „ Държавно ръководство “ дефицитът ще е от 6% от Брутният вътрешен продукт. През 2023 година се чакат още по-големи дефицити.

През месец юли, което се равнява на най-голямото повишаване от 1998 година насам. Най-сериозно повишаване беше регистрирано при превоза, храните и комуналните услуги.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР