В бюджета на общините ще постъпва разликата в стойността на

...
В бюджета на общините ще постъпва разликата в стойността на
Коментари Харесай

Общините ще получават разликата от таксите за електронен и хартиен документ при предоставянето на кадастрални услуги на гражданите

В бюджета на общините ще постъпва разликата в цената на таксата сред електронен и книжен документ, когато локалната администрация подкрепя службите по геодезия, картография и кадастър при обслужването на жителите, оповестиха от държавната пресслужба.

Това плануват утвърдените през днешния ден от държавното управление промени в Тарифа №14 за таксите, които се събират в системата на Министерството на районното развитите и благоустройството и от регионалните шефове. За осъществяване на декларираната от потребителя услуга общините получават от Агенцията по геодезия, картография и кадастър електронен документ, таксата за него постъпва в бюджета на Министерство на регионалното развитие, а общините разпечатват и дават на потребителя съответния документ на книжен притежател. Очаква се вследствие на изменението да се усили броят на общините, които желаят да подкрепят службите по геодезия, картография и кадастър, като по този метод ще бъде усъвършенствано обслужването на потребителите, защото те ще могат да декларират и получават услуги от кадастралната карта на комфортно за тях място - в общинските центрове.

Целта на измененията в Тарифата е документът да се приведе в сходство с признатите промени в Закона за кадастъра и имотния указател.

С промените в Тарифата се регламентира държавната такса за формалните документи - скици, схеми и удостоверения да постъпва в държавния бюджет, посредством правоспособните лица по кадастър, които подкрепят службите по геодезия, картография и кадастър при административното обслужване.

В новия документ се планува смяна и в определянето на таксата за план за изменение на кадастралната карта и кадастралните регистри. Досегашната отстъпка от 50 %, която се отнасяше за всички обекти в плана - от първия до последния, остава единствено за плановете с над 50 броя обекти, като ще се ползва единствено за горницата над 50- тия парцел. Това значи, че от 51-вия парцел нагоре, след отстъпката в цената от 50 на 100, тя ще бъде 25 лева за обект.

Така се цели реализиране на по-справедлив метод на възнаграждение, защото при досегашното установяване на отстъпката за планове, които съдържат до 50 парцела, крайната цена на таксата беше по-висока, в сравнение с крайната цена на таксата за план, съдържащ повече от 50 парцела.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР