В бюджета на общините ще постъпва разликата в стойността на

...
В бюджета на общините ще постъпва разликата в стойността на
Коментари Харесай

Общините ще получават пари, ако издават електронни кадастрални документи

В бюджета на общините ще постъпва разликата в цената на таксата сред електронен и книжен документ, когато локалната администрация подкрепя службите по геодезия, картография и кадастър при обслужването на жителите. Това плануват утвърдените през днешния ден от държавното управление промени в Тарифа №14 за таксите, които се събират в системата на Министерството на районното развитите и благоустройството и от регионалните шефове.

За осъществяване на декларираната от потребителя услуга общините получават от Агенцията по геодезия, картография и кадастър електронен документ, таксата за него постъпва в бюджета на министерството, а общините разпечатват и дават на потребителя съответния документ на книжен притежател.

Очаква се вследствие на изменението да се усили броят на общините, които желаят да подкрепят службите по геодезия като по този метод ще бъде усъвършенствано обслужването на потребителите, защото те ще могат да декларират и получават услуги от кадастралната карта на комфортно за тях място - в общинските центрове, е претекстът на министрите.

С промените в Тарифата се регламентира държавната такса за формалните документи - скици, схеми и удостоверения да постъпва в държавния бюджет, посредством правоспособните лица по кадастър, които подкрепят службите по геодезия при административното обслужване.

В новия документ се планува смяна и в определянето на таксата за план за изменение на кадастралната карта и кадастралните регистри. Досегашната отстъпка от 50 %, която се отнасяше за всички обекти в плана - от първия до последния, остава единствено за плановете с над 50 броя обекти, като ще се ползва единствено за горницата над 50- ия парцел. Това значи, че от 51-вия парцел нагоре, след отстъпката в цената от 50 на 100, тя ще бъде 25 лева за обект.

Така се цели реализиране на по-справедлив метод на заплащане, защото при досегашното установяване на отстъпката за планове, които съдържат до 50 парцела, крайната цена на таксата беше по-висока, в сравнение с крайната цена на таксата за план, съдържащ повече от 50 парцела.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР