В бюджета на Община Варна за 2024 г. ще бъде

...
В бюджета на Община Варна за 2024 г. ще бъде
Коментари Харесай

Заделят 100 000 лв. за ремонт на гребната база във Варна, какво е нейното състояние

В бюджета на Община Варна за 2024 година ще бъде заложена сума от към 100 000 лева за ремонт на гребната база " Сия Нейкова " на брега на Варненското езеро, заяви заместник-кметът с ресори обучение и спорт Павел Попов.

Павел Попов посочи, че е належащо софтуерно време ремонтът да стартира, защото би трябвало да бъде признат бюджетът на Община Варна. Срокът за приемането на бюджета е през месец февруари. Попов добави, че работата по плана се чака реалистично от пролетта и през есенния сезон към този момент да има очевидно усъвършенстване в положението въз основата.

Гребна база „ Сия Нейкова “ е ситуирана на повърхност от 17 декара на брега на Варненското езеро в местността „ Малка чайка “. Притежава хангари за лодки, закрит гребен басейн, зала за силова подготовка и тренажорна зала.

В средата на 2023 година стана ясно, че базата е в окаяно положение и варненските гребци в база „ Сия Нейкова “ са принудени да упражняват в потресаващи условия.

Течове, влага и плесен съпътстват заниманията на спортистите. Лодките гният. Нищо не съумява да пребори мухъла, който безусловно е завладял стените и таваните.

Снимки, споделени в страницата на Гребна база „ Сия Нейкова “, демонстрираха образно мизерията, в която са принудени да упражняват младите очаквания на гребането.

В момента в състезателен гребен клуб „ Черно море “, който употребява базата, упражняват към 50 – 60 деца. Най-сериозен е казусът с течовете от терасата над халето, където се съхраняват лодките и поддържащи уреди. Там казусът е наслагван 10 години, изясни тогава за Moreto.net зам.-председателят на клуба Мирослав Димитров. По думите за решение на въпроса с течовете са нужни към 150 хиляди лв.. От клуба вършат частични и освежителни поправки за тяхна сметка, само че по-сериозните действия не са по силите им. Покривът, където е басейнът, е юридически преди няколко години. Трябва обаче да се подмени дограма, да се сложат отвори, с цел да може да се вентилира.Средства са нужни и за закупуване на нови лодки. Тези, с които упражняват децата и се явяват на надпревари са на възраст 40 – 50 години.

Коя е Сия Нейкова?
Легендарна треньорка Сия Нейкова е родена в Свиленград. Завършва Техникума по физическо образование в Пловдив със компетентност „ Художествена гимнастика ”. Става кандидат-майстор, играе майсторски разряд. Вече в III курс на НСА под давление на бъдещия си брачен партньор Емил Нейков стартира да тренира академично гребане. Заобиква водата, чистия въздух и простора на водната простор и се отдава на гребния спорт. Многократен републикански първенец в скиф, национална състезателка, занаятчия на спорта. Разпределена е на работа във Варна. Работи в Спортната школа на БСФС. От 1975 година е старши учител в катедра “Физическо образование и спорт ” към ВИНС (Икономическият университет). Подготвя плеяда огромни спортисти. Участва със своите състезателки в над 15 международни и олимпийски форума. Заедно със брачна половинка си основават варненската школа по академично гребане, изпращат варненци на 6 олимпиади, като в 4 персонално ги водят – това са Монреал`76, Москва `80, Сеул`88, Барселона`92, Сидни 2000 и Атина 2004.

Старши преподавател във варненското Спортно учебно заведение “Г. Бенковски ” и старши треньор на гребен клуб “Черно море ”. Дългогодишен треньор в националните тимове на България.

Удостоявана е с държавни награди – Орден на труда - златен и сребърен. Треньор № 1 на 80-летието на сдружение “Черно море ”, заслужил треньор на България. През 2010 година е удостоена с премия “Варна ” за повсеместен принос в развиването и просперитета на спорта.

С протокол № 41/28.ІV.1999 година е удостоена със най-високото звание “Почетен жител на Варна ”. Сия Нейкова е един заслужен образец за треньорска безрезервност, мотивация, усърдие, невзискателност, отдадена на спорта и своите състезатели. Сия Нейкова умря на 74-годишна възраст през 2012 година. От 2013 година гребната база във Варна носи нейното име.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР