В бюджета на община Асеновград за 2019 г. са предвидени

...
В бюджета на община Асеновград за 2019 г. са предвидени
Коментари Харесай

Мълчанието на чиновниците: 80 000 лв. за видео камери в Асеновград, не казват кога, къде и колко

В бюджета на община Асеновград за 2019 година са планувани 80 000 лв. за създаване на видеонаблюдение, като изпълнителят на дейностите ще бъде избран след осъществяване на процедура. С това едно изречение, изчерпателно доколкото е допустимо, градската администрация отговори на всичките три в детайли разказани въпроса, отправени от Actualno.com до администрацията в града. За прозрачността, по повод информирането на жителите, от страна на ръководството на Асеновград ще разкажем през днешния ден в новата ни поредност " Мълчанието на служителите ".
В днешния материал ще посочим на кои въпроси отхвърлиха отговор от локалната власт, касаещи слагането на видеокамери в града. Първо малко предистория по проблема. На среща с медии, извършена на 14.11.18 година, кметът на Асеновград - лекар Емил Караиванов - заяви, че общината към този момент има визия за създаване на видеонаблюдение в града. Тогава обаче в резюме бе обяснено, че видеокамерите по плана за облагородяване на квартал " Запад " към този момент са сложени и даже работят. Сигналът от тях краткотрайно се приемал в община Асеновград. Така щяло да бъде до момента в който завърши работата по плана. Тогава градоначалникът увери, че сигнали или констатиране на нарушаване, от страна на жители, може да бъде тествано дали камерата го е уловила и надлежно записите да се показват в районно управление (на МВР) на Министерство на вътрешните работи в Асеновград, с цел да се извърши надзор. Информацията до тук обаче касае единствено региона на квартал " Запад ".
" Имаме визия по повод развиването на видеонаблюдението в града, която ще представим като подготвен вид при представянето на новия бюджет за 2019 година " , съобщи още по време на срещата с медии през ноември 2018 година Емил Караиванов. Новата година към този момент е преполовена, а планово предложение за слагане на видео камери в Асеновград не е оповестено. Запитването по тематиката бе изпратено до общината още на 19.02.19 година Отговор по този начин и не сме получили до през днешния ден. На 21.05.19 година отправихме още веднъж същото питане, само че този път не като журналистическо, а посредством заявление по Закона за достъп до социална информация.
Тогава единственото, което бе обявено по питането ни, е сумата, отделена за осъществяване на концепцията, а точно - 80 000 лев. Мълчалив отвод от локалната администрация получихме на въпросите какъв брой на брой ще са видео камерите, на кои съответни места в Асеновград ще бъдат ситуирани (или към този момент са) и по кое време ще стартират да действат? И още - кой е органът или личността, чийто ангажимент ще бъде наблюдението на записите от видео камерите в града, и надлежно – кой ще реагира и алармира способените органи при зародила обстановка?
Аргумент за неотговаряне на посочените питания е, че въпросите не били дефинирани, по отношение на Закона за достъп до социална информация и отговорите на по този начин дефинираните въпроси не можело да бъдат отнесени към дефиницията нито за публична, нито за служебна социална информация по смисъла на Закона за достъп до социална информация. Резултатът - за следващ път и в двата случая от община Асеновград не желаят да оповестят обществена информация, касаеща директно жителите, компрометирайки прозрачността на ръководството си.
Припомняме, че преди седмица чиновници от отдел " Екология " към общината отхвърлиха да осведомят асеновградчани какъв брой на брой са хората, почистващи ръчно улиците в града и в какъв размер е месечното им заплащане. Тенденциозно или не, тогава аргументът за отхвърли им бе използване на Закона за отбрана на персоналните данни, показвайки неспособност да отговорят заради евентуална непросветеност или отвращение да го създадат.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР