В бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за догодина са

...
В бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за догодина са
Коментари Харесай

Бюджетът за догодина цели по-добър живот

В бюджета на Държавното публично обезпечаване (ДОО) за следващата година са заложени редица промени, целящи да покачат приходите. Това излиза наяве от думите на обществения министър Бисер Петков, който показа пред Българска национална телевизия акценти от готвените промени.

В бюджета за следващата година се планува растеж на майчинските, детските добавки, обществените помощи, пенсиите и минималните осигурителни приходи.

„ В плана за бюджет на ДОО е заложено нарастване на компенсацията за развъждане на дете през втората година от 340 лв. на 380 лв.. Мотивът за това е замразяването на това заплащане през последните години, както и стимулирането на майките да се върнат на пазара на труда. Ръстът е непосредствен до този на минималната работна заплата, само че не трябва да подтикваме майките с прекомерно завишаване на това заплащане ”, сподели Петков.

По думите му Министерството на труда и обществената политика предлага и нов метод за по-ефективно потребление на средствата за подкрепяне на фамилиите .

„ Предлагаме да се диференцира размерът на помощта по отношение на размера на прихода на фамилиите. По настоящем право на фамилни помощи за деца имат фамилии с приход на едно лице от фамилията до 400 лв.. Предлагаме да се усили този рентабилен аршин на 450 лв., с цел да не се допусне отпадане на ползватели на тази помощ заради това, че техните приходи се усилват заради упования растеж на минималната работна заплата ”, уточни Петков.

По изясни, че във връзка с детските държавното управление предлага да разшири обсега, като включи прихода на член на фамилията с приход сред 400-500 лева

„ За първи път от 2009 година насам се предлага повишавана на размера на обезпечения най-малък приход – от 65 лв. на 75 лева Той е основна големина в обществената система и не е повишаван. С него е обвързвано приемането на доста обществени заплащания. Като разследване ще се покачат добавките на хората с увреждания, на целевите помощи, на еднократни помощи и други ”, изясни Петков.

Увеличение на пенсиите

„ В плана на Държавното публично обезпечаване (ДОО) за 2018 година е планувано осъвременяване на всички пенсии с 3,8% от 1 юли следващата година на база швейцарското предписание. С този % е планувано да нараства и минималната пенсия за застрахователен стаж, т.е. растежът на пенсиите за следващата година е доста по-висок от този за тази, който беше 2,4% за всички пенсии ”, уточни министър Петков.

Той изясни, че това ще коства на хазната спомагателни 500 млн. лева

Ръст на минималния застрахователен приход

„ Правителството предлага растежът на минималния застрахователен приход (МОД) следващата година да е 3,9%. Той е съгласуван с упования растеж на стопанската система през идната година ”, съобщи обществения министър.

По думите му това е уравновесено решение, което ще увеличи замразените МОД за по-високодоходните специалности. Бисер Петков изясни, че  е подготвен на диалози с бизнеса за отпадане на МОД, само че „ в естествени условия, а не на протест и напън ”.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР