В бюджета изобщо няма предвидени 75 лева за Великден за

...
В бюджета изобщо няма предвидени 75 лева за Великден за
Коментари Харесай

Няма пари за Великденските 75 лева за пенсионерите

В бюджета въобще няма планувани 75 лв. за Великден за пенсионерите.

Така че парите ще би трябвало да бъдат извадени от някъде другаде.

Националният застрахователен институт и Министерството на труда и обществената политика се афишират срещу изплащането на великденските добавки към пенсиите да става от бюджета на Държавното публично обезпечаване.

Тези суми имат темперамент на обществено подкрепяне и изплащането им не е обвързвано с осигурителния принос на хората и те не се отпускат според наредбите на Кодекса за обществено обезпечаване, показва общественият министър Иванка Шалапатова  в мнение по отношение на измененията в бюджета на ДОО, импортирани в Народното събрание.

Те плануват пенсионерите, които получават пенсия под линията на беднотия от 526 лв. да получат по 75 лв. за Великден.

  " Безспорно е, че с изплащането на спомагателна сума в размер на 75 лв. по отношение на идните Великденски празници подкрепят финансово пенсионерите с най-ниски приходи “, показва Шалапатова, зитирана от Pariteni.bg.

Но съгласно ведомството, тези добавки, както всички останали форми на поддръжка на лицата с ниски приходи, би трябвало да бъдат регламентирани и финансирани от системата за обществено подкрепяне. При определяне на потребност от обществено подкрепяне на тази група пенсионери и при съществуване на финансова опция, МТСП ще поддържа даването на еднократна обществена помощ, твърди тя. 

От Национален осигурителен институт допълват, че институтът управлява наложителното обезпечаване за общо заболяване и майчинство, безработица, трудова акцидент и професионално заболяване, неработоспособност и гибел. Но, ако законопроектът бъде признат, Национален осигурителен институт, като виновна институция, гарантираща правата на жителите, ще предприеме нужните дейности за неговото осъществяване, показват от Национален осигурителен институт.

От там обаче са безапелационни, че във връзка с втория законопроект, който планува да се дадат по 100 лв. на всички пенсионери за Великден, ще са нужни 204 млн. лв., каквито не са планувани в бюджета на държавното публично обезпечаване.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР