В бюджет 2020, наречен пица с малко шунка, питам аз

...
В бюджет 2020, наречен пица с малко шунка, питам аз
Коментари Харесай

Пица с шунка, но за кого е шунката?

В бюджет 2020, наименуван " пица с малко шунка ", запитвам аз за кого е шунката? Така Мая Манолова разяснява пред Българска национална телевизия вчерашните думи на ръководителя на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Тя уточни, че в този бюджет още веднъж няма пари за майките - майчинството продължава да е 380 лева, а в София продължава дефицитът на ясли и детски градини. Остава и казусът с хората с увреждания, които съгласно някогашния омбудсман още веднъж ще бъдат ощетени.

Манолова е безапелационна и че решение няма да има и с медицинските сестри, защото не се планува нарастване на заплатите им макар спомагателните милиони за здраве.

" Миналата година имаше 500 млн. повече за здраве и кой проблем взеха решение? ", запита риторично тя. По нейни думи в случай че сме на опашката по стандарт на живот, би трябвало да тичаме по-бързо, с цел да се придвижим наред, само че това не било заложено в бюджета за следващата година.

Манолова направи и равносметка след локалния избор. Според нея от изборите е станало ясно, че едноличната власт може да бъде победена посредством обединяване на жителите.

" Видя се какво може да направи властта, бранейки привилегиите си. Видяхме страха в очите на властта, че може да загуби София и България и до каква степен може да стигне - напън, обиди, репресии, закани ", посочи тя.

По нейни думи това показвало суматоха от опцията жителите да се обединят и да потърсят правата си. Страхът е неприятен консултант и това, че не престават по същия метод приказва, че шамарът, който получиха на локалните избори в София, още звънти, уверена е Манолова.

Тя уточни, че е събрала 14 класьора доказателства за изборни операции, които са класирани в четири групи - нарушавания, свързани с изборните описи, нарушавания с протоколите в изборните комисии, нарушавания с бюлетините и със самата организация на изборния развой.

Манолова посочи, че в 60% от протоколите са правени корекции, преди те да бъдат качени на уеб страницата на ОИК и ЦИК, което е в нарушаване на разпоредбите. Освен това има 7000 недействителни бюлетини, като единствените попълнени без неточност били в ромските секции

Тези, които са най-ниско образовани, са дали своят вот всеобщо за властта и са дали бюлетини и протоколи без неточност, акцентира тя.

Бившият омбудсман съобщи и че е почнала петиция с искане за промени в изборното законодателство. Тя се притеснява, че властта още веднъж ще измами жителите за машинното и електронното гласоподаване.

" В Изборния кодекс беше записано, че след локалните избори всички избори ще се организират единствено с машини. Това дадоха обещание, само че в бюджета няма 1 лев за покупка на машини, а това са милиони, които би трябвало да бъдат включени в бюджета ", уточни тя, напомняйки, че идващите постоянни избори са през март 2021 година Манолова прикани депутатите да внесат предложение за финансиране на ЦИК, тъй че да бъдат наети или купени машини, както е записано в Кодекса. Други от настояванията й са въвеждането на дейна регистрация за изборите, както и установяването на ясни правила за социологическите организации в изборния ден.

Тя бе безапелационна, че няма да прави партиен план, а гражданска платформа, която ще показа до дни дружно с идеите, за които ще се бори.

" Видя се, че има воля, че смяната може да се случи и с жителите продължаваме обединяването върху демократични полезности. Идеята е да създадем територия, на която хората да обменят хрумвания, без да се разделят на леви и десни ", изясни Манолова.

Относно прегласуването за нов основен прокурор през днешния ден тя съобщи, че съревнование с един претендент в действителност не е съревнование. Борисов можеше да издигне различен претендент, само че избяга от отговорност и си изми ръцете, натърти тя.

По-големият проблем по нейни думи бил незавършената правосъдна промяна и извънредно огромните пълномощия на основния прокурор. Тя нямала нищо срещу Иван Гешев - казусът не бил в личността, а в метода, по който се прави изборът.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР