В бяла везана риза и с букет от еньовски билки,

...
В бяла везана риза и с букет от еньовски билки,
Коментари Харесай

За уникалната сватбата на Деси и Венелин навръх Еньовден в Търновско ще се говори дълго време

В бяла везана риза и с букет от еньовски билки, Десислава Христова сподели „ да “ на своя фаворит Венелин Стойков. Двамата си дадоха обещание да са дружно в положително и в неприятно, в здраве и в болест точно на Еньовден и измежду величествената природа на Хотнишкия водопад, написа " Борба ".

Букетът на булката беше събран единствено от билки и в средата му имаше вързоп житни класове – за благодат и изобилие. Билки имаше закичени и в калпака на момъка Венелин Стойков, който също беше нагизден в национална носия. Носиите и на двамата младоженци бяха достоверни, с тях „ Хотнишките баби” не престават да печелят награди и аплодисменти, където се появят по фестивали и събори. „ Хотнишките баби” бяха и атракцията, и музикалното оформление на сватбата. Жените пяха сватбарски песни, само че и такива, които са свързани с Еньовден.



„ Много непринудено ни пристигна концепцията за тази женитба. Чудехме се по какъв начин да си я създадем, с цел да ни е по-вълнуващо на нас двамата и по-различно. Тогава се сетихме, че сме избрали една напълно неслучайна дата – 24 юни, и по този начин към този момент бяхме наясно, че желаеме женитба, с която да спазим всички обичаи. Нямаше подозрение, че ще се облечем в национални носии и си коства ", сподели минути преди да стартира церемонията Десислава. Тя призна още, че доста обича този, претрупан с мистичност и знаци, празник и не скри, че има вяра в това, че двамата имат поддръжка свише.



По предпочитание на Венелин и Деси церемонията беше цялостна със знаци и мина по старите обичаи на българската женитба. Наташа Пенова, която е една от „ Хотнишките баби” и секретар на локалното читалище, води ритуала.



По бял месал, декориран с цветя и поръсен с парички, минаха Венелин и Деси, размениха си пръстени, пиха дружно първото си вино и споделиха с всички присъстващи първата си фамилна целувка. После разчупиха питката, с цел да стане ясно, че Венелин ще бъде този, който ще има грижата фамилията да е добре обезпечено.



Двамата най-после получиха и бебе, куклата е знак и материализация на пожеланието, което в миналото все чувахме на сватбения ден – „ Таз година младоженка, следващата година – люлка “, изясни Наташа Пенова. Бебето обаче ще се появи още до края на тази година, споделиха Деси и Венелин, които към момента не знаят единствено какво ще е – момче или момиче.



Двамата се срещнали с помощта на обща другарка. Той е роден в Елена, само че детството му е минало в Хотница и към водопадите край селото. В момента работи като програмист в столицата.



Тя е търновка, етнолог по обучение и към този момент в майчинство. Седем години са дружно, а от през вчерашния ден са и с обща фамилия Стойкови.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР