В Бургас започва фестивалът на българския физически и визуален театър

В Бургас започва фестивалът на българския физически и визуален театър ...

10-то юбилейно издание на фестивала Ерата на Водолеясъс силно международно участие.

В Бургас започва фестивалът на българския физически и визуален театър и пърформанс "Ерата на Водолея".
Десетте спектакъла ще бъдат представени на четири места в града - Културен център "Морско казино" ДТ "Адриана Будевска", Младежки културен център, Държавен куклен театър – Бургас.
"Този фестивал нямаше да го има без огромната подкрепа на институциите - ДТ "Адриана Будевска", който ни подкрепя от самото начало, кукления театър и община Бургас. Градът има нужда да е част от това артистично и новаторско събитие. И тази година всички арт представления ще се играят безплатно за бургаската публика", каза Петър Тодоров, режисьор и организатор на фестивала.
Спектакъл "Филифльонгата, която вярваше в бедствия" на ДКТ – Бургас, който получи наградата "Икар" ще даде начало на културната проява. Представлението ще се играе в залата на Кукления театър на 10-ти октомври, от 18.30 часа.
Нестандартното изкуство, което е в основата на фестивала ще бъде представено и от спектаклите на Петя Стойкова и Жана Пенчева. Премиерата на "Сияние" е на 12 октомври, а на следващият ден ще бъде представен част от проекта "ДРАГ ОН". Той е в развитие и ще бъде официално завършен през 2020 година.
"Името "ДРАГ ОН" идва от драгинг практиките - течение създадено в САЩ, пространства за различни идентичности", поясни авторът Жана Пенчева. В интересния пърформанс е включен балканският фолклор интерпретиран чрез движение и визуално шоу.
Публиката ще може да види и чуждестранни спектакли на театри от Израел, Швеция, Холандия, Франция, Македония, Испания и Швеция, като някои от тях са копродукции. Входът за фестивала е безплатен.
 
 

Източник: actualno.com