В Бургас започна изнесено заседание на Специализирания съд по делото

...
В Бургас започна изнесено заседание на Специализирания съд по делото
Коментари Харесай

Драматични показания за атентата в Сарафово

В Бургас стартира изнесено съвещание на Специализирания съд по делото за атентата на летището в квартал Сарафово.

От близо 40 души, които следва да бъдат разпитани, се явиха 20. Бомбеният атентат беше осъществен на 18 юли 2012 година В него починаха водачът на български рейс Мустафа Кьосев и петима еврейски туристи. Бяха ранени 35 души.

Ранените при атентата в Сарафово желаят „ Хизбула “ в съда

5 година след атентата на Сарафово - какво стана

Делото за атентата в Сарафово отново не потегли

„ Имаше суматоха на цялото летище. Трупове сред двата рейса, в моя рейс нямаше трупове, защото нямаше туристи. Радвам се, че моят водач, който беше в рейса оцеля, само че след толкоз време той още не може да се съвземе”, описа Стойко Стойков, който е притежател на транспортна компания. Автобусът на Стойко е опърлен, а служителят му дълго се възвръща, като върви на психолог.

Само половин час след атентата Павел Мелев идва на летището да търси водача на взривения рейс Мустафа Кьосев. Колегата му към този момент не е жив. Павел е очевидец през днешния ден, само че не желае да си спомня.

„ Видях хора, които бягат за колите за спешна помощ, за болница с цел да спасят живота си. Колегата ми почина там”, спомня си мъжът.

Сред очевидците в Съдебната палата в Бургас има и притежатели на частни къщи, отдаващи стаи чартърен.

Единият от помагачите на атентатора обитавал съвсем два месеца в Несебър. Разказал измислена история, че живее в Швеция. Другият апетитен за помощник на атентатора пък останал близо седмица в дребен хотел в Несебър.

„ Нисък, гологлав с арабска физиономия, но те арабите и евреите ние не можем да ги отличим до момента в който не кажат. Сам идваше, къде върви през целия ден, по здрач се появяваше”, показа хотелиерът Пламен Жеков.

„ С шофьорска карта от щата Мичиган. Лична карта. Представяше се за Ралф Рико”, спомня си Божидар Андреев.

„ Шест дни, шест нощувки от 12-ти до деня на атентата. Денят на атентата той си беше платил нощувката, само че не се върна”, сподели Николинка Андреева.

Мелиад Фара и Хасан Ел Хадж Хасан са наемали разнообразни хотели и частни квартири с подправени самоличности. Ден преди атентата Мелиад Фара е наел лек автомобил Рено Клио с регистрационен номер А9027КТ от компания в центъра на Равда. Автомобил от Слънчев бряг е наел пък атентаторът Мохамед Хасан Ел Хюсейни.

„ Плати си, изиска дори по-евтина кола. Изглеждаше изцяло обикновено, с бейзболна шапка, дори бих споделила с бяло лице, т.е. нямаше арабски тип. По никакъв метод не изглеждаше обезпокоен, доста сияен, доста ухилен, другарски настроен”, посочи служителката на компания за коли чартърен Стоянка Тодорова.

Подсъдимите към момента се търсят от Интерпол. Роднини на починалите израелци пък са предявили иск за неимуществени вреди против двамата подсъдими, които възлизат на близо 200 млн. лв..

Делото ще продължи и на следващия ден, когато се чака да бъдат разпитани голям брой движимости лица.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР