В Бургас се проведе работна среща между Владимир Климанов, генерален

...
В Бургас се проведе работна среща между Владимир Климанов, генерален
Коментари Харесай

В Бургас откриват Руски културен център

В Бургас се организира работна среща сред Владимир Климанов, общоприет консул на Русия във Варна, Ирина Живихина, началник на Службата за съветско съдействие в България, Димитър Николов,кмет на Бургас, и Йорданка Бенова-Ананиева, заместник-кмет по просвета и обучение. По време на диалозите страните разискаха плана за основаването на Руския културен център в Бургас, който се извършва по задание на изключителния и пълномощен дипломат на Русия в България Анатолий Макаров.

Проектът за основаване на съветски културен център в Бургас е ориентиран към запазването и развиването на съветския език и просвета, проучване на традициите и историята на Русия. Центърът ще бъде оборудван с образователни пособия по съветски език, класическа и съвременна литература за деца и възрастни, книги за Русия и съветската просвета. Центърът ще бъде отворен както за руснаците, живеещи в България, по този начин и за българските жители, които учат съветски език, интересуват се от съветската просвета и желаят да разширят познанията си за Русия.

Представителството на Россотрудничеството в България ще даде цялостна поддръжка на плана за основаване на Руския културен център в Бургас. По-специално се възнамерява да окаже подпомагане при организирането на курсове по съветски език и прекачване в библиотеката на културния център на огромни комплекти от просветителна и художествена литература. Освен това в Руския културен център в Бургас ще се организират и седмиците на съветското кино, както и взаимни културни и филантропични събития, проведени със съдествието на Россотрудничеството в България. Руският културен център в Бургас може също да се трансформира в платформа за разпространение на информацията за изискванията за приемане на гратис обучение в Русия в границите на квотите, разпределени от държавното управление на Руската федерация.

Представителството ще дава и осведомителна поддръжка за активността на съветския културен център в Бургас в обществените мрежи и на интернет страницата на представителството.

Администрацията на Бургас ще обезпечи пространства и техническа помощ за работата на Руския културен център.

Предвижда се центърът да отвори порти за посетители след три месеца.

Източник РКИЦ

Превод: Радост Бочукова, Агенция КРОСС
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР