В Бургас се излюпи на-голямата пеперуда в света, наричана АтласВ

...
В Бургас се излюпи на-голямата пеперуда в света, наричана АтласВ
Коментари Харесай

В Бургас се излюпи на-голямата пеперуда в света, наричана „Атлас”
В Бургас се излюпи на-голямата пеперуда в света, наричана „ Атлас ”
В Бургас се излюпи най-едрият тип нощна пеперуда в света „ Attacus Atlas ”, наричана „ Атлас ”. Гигантското насекомо е мъжко и е част от експозиция на пеперуди в морската градина, която локалната община предлага за туристите всяко лято, предава кореспондентът на БГНЕС от морския град.

Очаква се до часове да се излюпят още три какавиди от екзотичния тип.

„ Разказва се, че името на пеперудата идва от нейната характерна багра, която при разперени криле съставлява като отворен атлас на света. Специфичното при тази пеперуда е, че тя е извънредно дейна единствено вечер, денем не дотам за разлика от другите екзотични типове, които ще видите в залата. Другото по този начин забавно при този тип съответно е, че тя откакто се излюпи към този момент стопира да се храни и устоя до няколко дни, до два-три дни ”, описа шефът на експо-центъра Мирослава Аргирова.

Естественият дом на този тип е остров Борнео, Южен Китай и югоизточната част на Азия. След като се излюпят, пеперудите "Атлас" не се хранят. Те нямат хоботче и живеят, до момента в който им стигнат запасите, насъбрани в гъсеничния интервал. Затова техният живот е доста къс - едвам 2-3 дни. В естествена среда тяхната роля е да снесат яйца, затваряйки виталния цикъл на типа.

Служителят на екзотичната експозиция Тихомир Тенчев, който храни другите типове с цитросуви резенчета, разясни, че средата на пеперудите би трябвало да прилича естествената, а точно висока влажността - към 80%.

"Атлас" е пеперуда с неповторими умения за отбрана - горната част на крилете й наподобява на глава на кобра. За да е още по-голяма приликата, когато се усеща несигурна, тя пада на земята, с цел да замязя още повече на рискова змия. Това отблъсква враговете й. Женските екземпляри стават по-едри от мъжките, като размахът на крилете на „ Атлас ” доближава в някои случаи до 30 см., като в нощта постоянно може да бъде сбъркана и птица.

В света са разказани над 250 хиляди типа пеперуди, а в България техният брой е към 3700. /БГНЕС

Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР