В Бургас с поредица от събития ще бъде отбелязана годишнината

...
В Бургас с поредица от събития ще бъде отбелязана годишнината
Коментари Харесай

Петя Дубарова описа Най-синьото вълшебство - приятелството, любовта и радостта като сълза

В Бургас с поредност от събития ще бъде маркирана годишнината от рождението на поетесата Петя Дубарова, оповестяват от общината . На 25 април тази година авторката на безконечните стихове "Доброта ", "Пролет " и "Посвещение " щеше да навърши 57 години.

Петя Дубарова е родена през 1962 година в Бургас. Майка й - прогимназиалната учителка Мария Дубарова, има огромна роля в построяването на личността и вижданията ѝ, като в това време я направлява в света на изкуството. Петя Дубарова написа стихове в най-ранна детска възраст, като нейните първи изявления са във вестниците "Септемврийче " и "Народна юноша ", в списанията "Родна тирада " и "Младеж ". Нейни духовни наставници са поетите Христо Фотев и Григор Ленков.

Учи в британската езикова гимназия в Бургас, което е нейна фантазия. Петя споделя, че обожава британския език. Независимо от ранната популярност, която я дефинира като "най-младата измежду огромните създатели на България ", Дубарова остава добра другарка и прилежна ученичка. Тя е извънредно общителна и лъчезарна и има доста другари. Любимите ѝ места в родния Бургас са плажът, лунапаркът и морската градина, където свири на китара, пее и се забавлява дружно с връстниците си.

През 1978 година Петя Дубарова взе участие във кино лентата на режисьора Георги Дюлгеров - " Трампа ". По време на фотосите в град Самоков, една вечер тя среща Пер, швед, в който се влюбва. Той остава първата ѝ и единствена обич. В дневника си го разказва като "далечния, светлия, чаровния, нежния ". Водят дейна преписка известно време, след което той просто престава да ѝ написа. Преживява го доста тежко.

На 4 декември 1979 година, ненавършила 18 години, Петя се самоубива в дома си в Бургас със сънотворни хапчета, оставяйки записка със следния текст:

"Измамена

Младост

Прошка

Сън

Спомен

Зад стените на огромната къща

ТАЙНА ".

С трагичния си избор девойката споделя ориста на редица български известни поети - Пеньо Пенев, Димитър Бояджиев, Пейо Яворов, Андрей Германов, Веселин Андреев, Росен Босев, Христо Банковски...

Единствената ѝ стихосбирка " Аз и морето " е издадена посмъртно през 1980 година, а няколко години по-късно от щемпел излиза и книгата "Най-синьото чудо ", в която е събрано цялото ѝ творчество, писма и персоналният ѝ дневник.

По стихове на младата поетеса са основани естрадни песни, изпълнявани от известни български реализатори.

С решение на Министерски съвет и със единодушието на родителите къщата, в която е живяла поетесата (ул. "Гладстон " 68), е освободена и е саздаден дом-музей "Петя Дубарова ". Музеят е открит на 7 август 1995 година. Днес той е теоретичен и културно-просветен институт за търсене, проучване, запазване, документиране и разпространение на литературното завещание и креативната персона на българската поетеса. Автентично е пресъздадена и персоналната стая на Петя Дубарова.

Честванията стартират на 25 април - на рожденния ден на Петя ще има музикално-поетичен театър "Докосване до Петя " с присъединяване на Лилия Христова, Теменуга Захариева, Наталия Димитрова в къщата музей "Петя Дубарова ". На 10 май ще се връчат премиите в Националния книжовен конкурс "Петя Дубарова " в Културен център "Морско казино " - зала "Петя Дубарова ".

Община Бургас е решила 2019 година да бъде отдадена на Петя Дубарова във връзка навършването на 40 години от нейната кончина, с което ще се отдаде респект на паметта и творчеството на поетесата.

Тази година, тъкмо четири десетилетия след гибелта й, ще бъде сниман първият български филм за Петя Дубарова. Заглавието му е заимствано от едноименния роман на поетесата - "Петя на моята Петя ". Всички подиуми навън в "Петя на моята Петя " ще бъдат снимани през юни в Бургас, родният град на поетесата. Продуцент на плана е Николай Урумов, самият той роден и израснал в Бургас. Автори на сюжета са две върли почитателки на стиховете на Петя Дубарова - Нели Димитрова ( "Love.net ", "Възвишение ", "Връзки ", "Домашен арест ") и Валентина Ангелова ( "Под прикритие ", "Домашен арест "). Това няма да е биографичен филм, като сюжетът е въодушевен от поезията и личността на Петя Дубарова, само че без да споделя за живота й. Действието се развива в наши дни и се концентрира върху историята на модерно бургаско момиче, също на име Петя. Александър Косев ( "Столичани допълнително ", "Домашен арест ", "Кантора Митрани ", "Дървото на живота ", "Връзки ") ще е режисьор на кино лентата. Партньор на плана е и домът-музей "Петя Дубарова ", а създателите имат цялостното подпомагане на сестрата на поетесата - Елица Дубарова.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР