В Бургас протестиращи с маски и плакати се събраха пред

...
В Бургас протестиращи с маски и плакати се събраха пред
Коментари Харесай

В Бургас протестираха срещу замърсяването на въздуха

В Бургас протестиращи с маски и плакати се събраха пред постройката на общината и приканиха за по-чист въздух. Те упорстват всеки цех в града, който прави по-сериозно произвеждане, да инсталира стационарни уреди за премерване на чистотата на въздуха и да разгласява данните в действително време в онлайн платформа.

Бургас
 © Тодор Ставрев / Българска телеграфна агенция
Според протестиращите замърсяванията в града са главно от бургаската рафинерия " Лукойл " и дървообработващото дружество " Кроношпан ".
Стоян Грозев - предприемчив комитет: Протестът е за мръсния въздух, в резултат на обгазяване и то по-скоро на нефтопродукти в околните две седмици. Даниела Божинова: Ние имаме нечист въздух. През последните дни отново бяха превишавани равнищата и в Долно Езерово и на доста други места, на допустимите правила.
От бургаската рафинерия на " Лукойл " отхвърлиха коментар пред нашата камера, само че подчертаха, че при тях действа тристепенна система на ликвидиране на въздуха и всички индикатори са в нормите. От " Кроношпан " изобщо не разясниха.

Протестиращите считат, че данните на измервателните станции в града не са правилни.
Стоян Кирязов -Категорично манипулирани са, съгласно мен, формалните данни. По-добър знак от човешкото подушване няма. След като ние го усещаме замърсяването посредством нашето подушване, на какви данни да имаме вяра?д-р Владислава Паунова: Никой не се е разтревожил, че кривата на болесттите, на белодробните болести, всяка година пораства. Особено в пъти при децата.
От общината обявиха, че двете станции са сертифицирани по европейските стандарти, а настояванията на протестиращите да се мерят фини прахови частици под 2,5 микрона, са механически неосъществими към този момент.
Руска Иванова - заместник-кмет по екология - " Не съществува сходен измервателен апарат към момента. Трябва да кажем, че всеобщата процедура е да се мерят фини прахови частици и всички тези измервателни устройства, които са част от националната система, мерят този индикатор. Единствено мобилната станция с която ние разполагаме, мери фини прахови частици и те се пресъздават като данни на уеб страницата на общината.
От общинската комисия по екология дадоха обещание на протестиращите да сезират за техните претенции Регионалната ревизия по околна среда и Регионалната здравна ревизия.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР