В Бургас представиха открития, направени в Черно море и донесени

...
В Бургас представиха открития, направени в Черно море и донесени
Коментари Харесай

Първи СНИМКИ на уникалните находки от Черно море, преобръщащи историята ни!

В Бургас показаха открития, направени в Черно море и донесени от изследователския транспортен съд „ Havila Subsea ”. Както БЛИЦ заяви, по време на експедицията са открити 60 остатъци от корабокрушения за интервал от 2 500 години. Учените, взели участие в експедицията, са професор Джон Адамс, проф. Людмил Вагалински, доктор Калин Димитров и доктор Крум Бъчваров.

Те показаха Black Sea MAP – един от най-големите планове за морска археология, проведен до момента. Разкритите остатъци са били открити в хода на изследванията на Black Sea MAP посредством най-новите роботизирани лазерни сканиращи, акустични и фотограметрични техники.

Най-ранната такава находка към този момент е от класическия интервал - към IV - V век пр.н.е. На събитието беше показана и сбирка от амфори и други скъпи артефакти. Министърът на културата Боил Банов и кметът на Бургас Димитър Николов се срещнаха с екипа проучването.

В него присъединяване са взели учени от Англия, България, Университета в Кънектикът в Съединени американски щати, Норвегия, Гърция и Украйна. Водещите археолози са от Университета в Саутхамптън.

В 17:00 часа през днешния ден министър председателят Бойко Борисов ще хвърли светлина върху новите открития на изключителна конференция.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР