В Бургас на Йордановден ще има ритуал по спасяване на

...
В Бургас на Йордановден ще има ритуал по спасяване на
Коментари Харесай

В Бургас на Йордановден ще има ритуал по спасяване на Светия кръст в морето

В Бургас на Йордановден ще има обред по избавяне на Светия кръст в морето. Ритуалът ще стартира от 12.00 часа на моста на централния плаж. Поверието на този ден гласи, че здравето и благоденствието през новата година идват с окъпване или измиване в море или река. Ритуалът символизира кръщаването на водата и припомня за това, че Исус Христос е бил кръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител. Желаещите да се надпреварват с ледените води в Бургас би трябвало да имат навършени 16 години, оповестиха от локалната общинска администрация.

Честванията на Йордановден в Бургас ще стартират от 8.30 часа с празнична света литургия в катедралния храм " Кирил и Методий ". По стародавна традиция на 6 януари се освещават военните елементи и бойните флагове на българската войска. Ритуалът бележи началото си през 917 година, когато преди борбата при Ахелой е осъществен първият водосвет. Затова от 11.00 часа на площада пред храма ще се организира освещаване на бойните флагове и водосвет за здраве на българското войнство от гарнизон Бургас.

От 13.30 часа в Дружеството на бургаските художници ще бъде открита 23-та взаимна галерия " Богоявление " на тримата именици - Йордан Маринов, Йордан Петров и Йордан Ангелов.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР