В Бургас има спад при новите апартаментиЦените на жилищата в

...
В Бургас има спад при новите апартаментиЦените на жилищата в
Коментари Харесай

Жилищата в Русе поскъпват най-бързо

В Бургас има спад при новите жилища


Цените на жилищата в София се повишават, само че нарастването в други огромни градове на страната е с много по-бързи темпове. През първото тримесечие на 2018 година максимален растеж на цените на парцелите се регистрира в Русе. От януари до март жилищата в крайдунавски град са поскъпнали с 13,2% по отношение на същия интервал на предходната година, сочат данните на Националния статистически институт. Това е доста повече от записаното в София повишаване с 8,3%. Като прави усещане, че и през всяко от тримесечията на предходната година, нарастването на цените на жилищата в Русе изпреварва повишаването в столицата.

През първото тримесечие на годината Пловдив и Варна също изпреварват София като записаното повишаване на жилищата там е надлежно с 12,2% и 10,6%. Така се оказва, че София остава чак на четвърто място по покачване на цените на жилищата. От шестте града в страната с над 120 хиляди поданици, след столицата са единствено Стара Загора и Бургас. В Стара Загора парцелите нарастват с 5,9%, а в Бургас понижават приблизително с 2,7%.

Данните на Национален статистически институт са още по-интересни, в случай че се огледа смяната на цените при новото строителство и съществуващите жилища. Оказва се, че в София, Пловдив, Бургас, Русе и Стара Загора повишаването на старите жилища в границите на година доста изпреварва покачването на цените при новите, като в редица огромни градове при новото строителство даже има спад в цените. Изключение прави Варна, където предимство има новото строителство, само че с минимална преднина.
 София остава на четвърто място по покачване на цените на жилищата през първото тримесечие на 2018 година София остава на четвърто място по покачване на цените на жилищата през първото тримесечие на 2018 година
В София повишаването при остарялото строителство е в размер на 13,5% до момента в който при новите жилища, които излизат на пазара, даже се регистрира понижение на цените с 2,5% по отношение на първото тримесечие на предходната година. Най-драстична е разликата в Бургас, където цените на жилищата в старите здания нарастват с 5,5% за година, а при новите е регистриран спад с 8,1%. Донякъде това се изяснява с обстоятелството, че на пазара излизат от ден на ден нови здания. Докато предлагането на качествено остаряло строителство е лимитирано, което покачва цените на съществуващите жилища. В София към този момент три следващи тримесечия се регистрира спад на цените на новите жилища по отношение на предходното тримесечие. През третото тримесечие на предходната година този спад е с 0,3%, през четвъртото се задълбочава до намаляване с 1,9%, а през първата четвърт на 2018 година спадът е с 0,5%. През първото тримесечие намаляване на цените на годишна база се регистрира и в Стара Загора – с 0,6%.

Общо за страната цените на жилищата са нарастнали със 7,1% през първото тримесечие на 2018 година по отношение на същия интервал на предходната година, сочат данните на Национален статистически институт. При новото строителство нарастването на цените е с 2,3%. Но при съществуващите жилища растежът е над четири пъти по-голям като в границите на година те са поскъпнали с 9,7%. При покачването на цените по отношение на предходното тримесечие обстановката е сходна. При новите жилища повишаването е единствено с 0,2%, до момента в който при остарялото строителство покачването на цените е с 1,3%.

Класация


Нареждаме се на 11-о място измежду страните от Европейски Съюз


Най-голям растеж има в Латвия и Словения

 Имотите в Латвия са поскъпнали най-вече в границите на година. Имотите в Латвия са поскъпнали най-вече в границите на година.
С повишаване на жилищата със 7,1% през първото тримесечие на годишна база, България се подрежда на 11-о място измежду страните от Европейски Съюз, сочат данните на Евростат. Най-голям растеж на цените на жилищата през първото тримесечие на годишна база е регистриран в Латвия (13,7%) и Словения (13,4%). На идващите места по повишаване се подреждат Ирландия с 12,3%, Португалия с 12,2% и Словакия с 11,7%. Минимален спад на цените на жилищата е регистриран единствено в Швеция и Италия с по 0,4%, както и във Финландия с 0,1%. Спрямо предходното тримесечие максимален растеж на цените е регистриран в Латвия (7,5%), Унгария и Словения (по 4,4%) и Португалия (3,7%), а максимален спад е маркиран в Малта (-4,7%), Кипър (-1,8%) и Швеция (-0,8%).

Общо за страните от Европейски Съюз цените на парцелите са нарастнали с 4,7% по отношение на първото тримесечие на предходната година, и с 0,7% по отношение на предходното тримесечие. Само за страните от еврозоната придвижването на цените е по-малко – нарастнали са с 4,5% в границите на година и с 0,6% по отношение на предходното тримесечие.

Друго проучване на Евростат демонстрира, че цените както на новите, по този начин и на съществуващите жилища и жилища в страните членки на Европейски Съюз са варирали доста сред 2006 година и 2017 година Годишният растеж в Европейски Съюз е бил към 8% през 2006 година и 2007 година, последван от спад от 4% през 2009 година вследствие на финансовата рецесия. Цените са почнали да порастват още веднъж през 2014 година

Като цяло цените на жилищата в Европейски Съюз са нарастнали с 11% сред 2010 година и 2017 година и с 6% в еврозоната. Сред страните с максимален растеж през този интервал са Естония (73%), Швеция (56%), Австрия (49%), Латвия (47%) и Люксембург (40%). Най-голям спад е регистриран в Испания (-17%), Италия (-15%) и Кипър (-9%).

В България след пиковия растеж от 28,9% през 2007 година и 25% през 2008 година цените на жилищата са се намалили внезапно с 20,4% през 2009 година в резултат на международната финансова рецесия и спукването на балона на жилищния пазар у нас, и са се върнали към непретенциозен напредък от 1,4% през 2014 година Миналата година междинният растеж на цените на жилищата в страната ни е 8,7%.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР